„Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka” svečano je otvoren danas u Kragujevcu i trajaće do nedelje, 26. marta. Posetiocima Šumadija sajma predstavlja se više od 20 izlagača iz zemlje i inostranstva, među kojima su proizvođači i distributeri iz oblasti konditorske industrije, kafe, opreme za poslastičarstvo, kafiće i barove.

Tokom tri sajamska dana biće organizovane degustacije čokolade, kafe i čokoladnih napitaka, ali kulinarska takmičenja u izradi skulptura od čokolade, šećera, marcipana i festivalskih torti a. Radove će cenjivati najbolji kulinarski stručnjaci Srbije i Evrope.

Priznati međunarodni sudija i kulinarski ekspert Danijela Pantić Vlahović i Chef de partie Hotela „Crowne Plaza” Petar Žujević pripremiće kulinarski šou, dok će beogradski elitni kuvari pokazati koje su to najukusnije čokoladne poslastice koje su danas popularne u svetu.

Specijalan gost i predavač o kafi biće priznati međunarodni stručnjak Ivan Abramo iz Italije. Specijalan gost i predavač o čokoladi biće najveći svetski stručnjak za čokoladu Martin Chiffers iz Velike Britanije. U saradnji sa Diplomatskom asocijacijom Srbije (DAS), festivalu će se pridružiti kuvari stranih ambasada koji će spremiti specijalne slatke poslastice.

Prestižne gastronomske asocijacije poput HoReCa asocijacije Kragujevac , Bulgarian Carving Association, Asocijacije molekularne gastronomije Srbije, Asocijacije karving mastera Srbije, Asocijacije Somelijea Šumadije, Udruženja ljubitelja kafe „Kafopije” održaće profesionalne edukacije i prezentacije, predstavljanje mobilnih aplikacija vezanih za kafu i čokoladu, praviće skulpture od putera, šećera i čokolade, čokoladne koktele, čokoladne poslastice i mnoge druge zanimljivosti.

Za poslednji dan sajma, organizatori su pripremili zanimljivi kulinarski izazov - takmičenje medija na kojem će predstavnici medija imati priliku da pokažu svoje kulinarske sposobnosti u pripremi deserta.

Organizatori sajma su HoReCa asocijacije Kragujevac i Šumadija sajam.

Radno vreme sajma je od 10 do 19 časova, a ulaz i parking su besplatni.

Program sajma:

PETAK

12.00 - 13.00: prof. Marijana Janjić Prezentacija Špagete sa ganaš mentom

13.00 - 15.00: Petar Žuljević (šef poslastičarstva Crown Plaza Hotela i autor emisije na kitchen TV ” Sa slatkim na ti) – Masterclass

15.00 - 16.30: Masteršef Maja Mačković, Hrvatska – Masterclass: “Sa Hvara s ljubavlju” Zdravi deserti bez glutena, laktoze i šećera.

16.30 - 18.00: Danijela Pantić Vlahović (profesor gastronomije i autorka emisije na Kitchen TV-u ” Šefice”) ”Slatke tajne”

18.00 - 20.00: Ivana Grubenić (master šef poslastičar, Hrvatska) – ”Ukusi Zagreba – Jelačić šnite i Hrvatski čupavci”

SUBOTA

10.00 - 12.00: Masteršef Dada Marčić, Hrvatska – Brački slatki specijaliteti

12.00 - 13.30: Nikola Miškovski – šef restorana vinarije Chateau Kamnik, Makedonija ”MICHELIN STAR DESSERT”

13.30 - 15.00: Petar Žuljević (šef poslastičarstva Crown Plaza Hotela i autor emisije na kitchen TV ” Sa slatkim na ti) i Danijela Pantić Vlahović (profesor gastronomije i autorka emisije na Kitchen TV-u ” Šefice”) – PROFITEROLE

15.00 - 16.30: Masteršef Raša Vlačić ”Rašine majstorije”

16.30 -17.30: Ivana Grudenić (master šef poslastičar, Hrvatska) ”Ukusi Zagreba – Zagrebačke kremšnite

17.30 - 19.00: Uroš Ercegović, HoReCa asocijacija Kragujevac – Restoranski deserti i dekoracije

NEDELJA

11.00 - 12.00: Chef Mladen Pršić (restoran Pepe Nero, Beograd) – Ukusi čokolade i kafe u testu

12.00 - 14.00: Chef Dejan Stanković ( predsednik UO Kulinarske asocijacije Srbije i šef restorana Mozzarella Osteria) ”Meso i čokolada”, ”Meat & Chilli Sweet”

14.00 - 15.00: Kulinarski tim Rumunije ACEEA – From Romania with chocolate

15.00 - 16.00: Uroš Radoičić (Vlasnik restorana Play Sushi i autor emisije na kitchen Tv-u ” Ukusi Azije”) ” SWEET SUSHI”

16.00 - 17.00: Chef Stefan Ristović ( restoran Klub Književnika, HoReCa asocijacija Kragujevac) Master class ” RESTORANSKI DESERT U 3 KORAKA”

17.00 - 18.00: Prof. Momčilo Conić ( VPŠSS Leskovac) – Sladoled od ajvara

18.00 -19.00: Vinoteka Skadarlija chef Bogdan Šundić – Prezentacija ”Raznobojne skadarlijske slatke čarolije”