Turistička organizacija Kragujevca pripremila bogat program za izlagače i posetioce Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma koji se od 24. do 26 novembra održava u hali Šumadija sajma

Turističke organizacije, agencije, hotelijeri etno domaćinstva, banjska i klimatska lečilišta naći će se na jednom mestu jer Kragujevcu počinje Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma. U periodu od 24. do 26. novembra preko stotinu izlagača prezentovaće svoju ponudu u hali Šumadija sajma.  

Ova manifestacija, koja je nagrađena 2012. godine Turističkim cvetom kao najbolji događaj u funkciji promocije turizma. Turistička organizacija Kragujevca pripremila je bogat program kako za izlagače tako i za posetioce.

Učesnici sajma i zainteresovani posetioci od predstavnika resornog ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao regionalnih razvojnih agencija iz Užica i Kragujevca moći će da čuju više o mogućnostima dobijanja sredstava za razvoj seoskog turizma, kao i o uključivanju u projekte unapređenja kvaliteta usluga u turizmu.

Na štandu domaćina Turističke organizacije Kragujevca biće predstavljena najnovija mobilna aplikacija „Location4me Serbia”, namenjena turistima i lokalnom stanovništvu, koja objedinjuje sve turističke znamenitosti i privredne subjekte Srbije na jednom mestu.

Takođe, prisutnima će se obratiti i predstavnici Turističke organizacije Srbije, YUTE, Privredne komore, Lovačkog saveza Centralne Srbije i planinarskih udruženja dok će tokom sva tri sajamska dana na bini i na štandovima biti organizovane brojne promocije i nastupi kulturno umetničkih grupa.

I ove godine na sajmu turizma u Kragujevcu predstaviće se učenici trgovinsko ugostiteljske škole, nosioci brojnih svetskih priznanja u kulinarstvu. Za izlagače i novinare biće organizovane različite tematske vodičke ture dok će zainteresovani gosti moći i da uživaju i u vožnji fićama kroz Kragujevac.

Bogat kolorit ove sajamske manifestacije upotpuniće Sajam zimnice. Na oko 100 metara kvadratnih ponudu će predstaviti oko 40 izlagača, proizvođača domaće hrane iz Kragujevca i okoline, ali i cele Srbije. Tako će posetioci sajma moći da degustiraju i kupe kvalitetne domaće proizvode po pristupačnim cenama.

Poslednjeg dana sajma, u subotu, 26. novembra, u 15 sati biće proglašeni najbolji izlagači. Nagrade tradicionalno dodeljuje Gradska turistička organizacija za najbolje uređen izlagački prostor, za najbolji promotivni materijal i za najuspešniju promociju. I ove godine biće dodeljena nagrada za doprisnos razvoju turizma na teritoriji Kragujevca.

Sajam turizma biće prilika i za predstavnike domaćih destilerija i malih porodičnih gazdinstava da se poslednjeg dana takmiče u kuvanju tradicionalnog šumadijskog čaja, tj. vruće rakije. Pobednici će dobiti prigodne nagrade a posetioci će imati priliku da probaju šumadijski čaj.

Radno vreme Sajma je od 10 do 18.30 sati, a ulaz je besplatan.

Program događaja na Osmom sajmu turizma i seoskog turizma

četvrtak 24. novembar:

11.00 Svečano otvaranje i koncert KUD-a „Abrašević”, bina u Hali
11.30 Promocija seoskog turističkog domaćinstva Bele vode, štand TO Kruševac
13.00 Promocija turističke ponude Istočne Srbije, štand Istočne Srbije
14.00 Sastanak čeptera YUTA, Medija centar
14.00 Nastup dece KUD-a „Dukati”, bina u Hali
14.30 - 15.30 Promotivna vožnja „Fićama kroz Kragujevac” plato ispred Hale
15.00 Promocija Gledićke transverzale, PD Žeželj, štand GTO Kragujevac
15:30 Promocija fotomonografije Zorana Petrovića „Kragujevac za početnike i starosedeoce”
17.00 Promocija mobilne aplikacije „Location 4me”, koktel i nastup benda „Bend Sax 'n' Groove”, L4m d.o.o. - štand GTO "Kragujevac"

petak 25. novembar:

11. 00 Dostupni fondovi i sredstva za razvoj turizma sa akcentom na razvoj turizma u ruralnim područjima Srbije, Danijela Vićentijević, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Medija centar
12.00 Nastup KUD-a „Šumadija” iz Batočine, bina u Hali
12.30 Degustacioni centri tradicionalne proizvodnje šansa za proizvođače tradicionalnih proizvoda, Bojan Cvijović, Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Medija centar
13.00 Promocija turističke ponude Knića i Nastup KUD-a Stevan Knićanin, Centar za kulturu, turizam i sport - Knić, bina u Hali
14.00 Vodička tura za izlagače - Kolevka srpske industrije
14.30 Okrugli sto „Problemi i perspektive razvoja seoskog turizma u Srbiji”, Medija centar
16.00 Nastup KUD-a „Smilje”, bina u Hali
16.30 Prezentacija projekta „Feel Serbia”, Dario Adamović, Medija centar
17.00 Promocija seoskog turističkog domaćinstva „Janin raj”, štand GTO Kragujevac

subota 26. novembar:

11.00 Razvoj teritorijalnog identiteta regije Šumadija kroz podršku ključnim sektorima ruralne ekonomije; Inicijativa za unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim područijima Šumadijskog i Kolubarskog okruga; Goran Miljković, Regionalna agencija za razvoj Šumadije i Pomoravlja, Medija centar
12.00 Iskorišćenost lovno turističkih potencijala grada Kragujevca, Marko Pavlović, Lovački savez Centralne Srbije, Medija centar
12.00 Kuvanje rakije - plato ispred hale
12.00 Nastup KUD-a „Svilen konac”, bina u Hali
14.30 Ceremonija svečanog zatvaranja, dodele nagrada i koncert KUD-a Svetozar Marković, bina u Hali
15.00 Promocija seoskih turističkih domaćinstava sa teritorije Kragujevca, štand GTO Kragujevac