Šumadija sajam danas i sutra će biti domaćin drugog Sajma zdravlja. Posetioce kragujevačkog sajma 15. i 16. septembra očekuju besplatni preventivni pregledi i konsultacije sa lekarima specijalistima Doma zdravlja.

Kapilarno određivanje vrednosti šećera u krvi, merenje visine krvnog pritiska, utvrđivanje visine rizika za dijabetes tipa 2, rizika oboljenja od kardio-vaskularnih bolesti, određivanje stepena uhranjenosti samo sun eke od analize koje će moći na licu mesta da dobiju.

Medicinski stručnjaci Doma zdravlja, na čijem će štandu i moći da se obavi najveći deo ovih analiza obavljaće besplatne preglede mladeža dermatoskopom, promovisati dojenje i skrining malignih bolesti kod žena.

Tim Savetovališta za mentalno zdravlje radiće skrining na depresiju, a u cilju oslobađanja straha kod dece od belih manitila biće organizovana radionica Dečiji kutak Bolnica za medvediće, ježiće i ostale drugare.

- Ovo nije običan sajam, ovo je sajam koji ima dušu jer se održava u duhu i uz poštovanje misije koju Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu ima, a to su borba za prevenciju, borba za rani početak razmišljanja o blagodetima zdravog života i unapređenju zdravlja, rekla je na konferenciji za medije dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu grada Kragujevca.

Gerontološki centar Kragujevac će promovisati svoj Rehabilitacioni centar. Na sajmu biti prisutne i inetrnacionalne kompanije, kao što su Baser, Nelt, Alpen farma.

Sajam zdravlja, uz podršku grada Kragujevca, organizuje „Dream factory“.

Hala Šumadija sajma će biti otvorena od 10 do 20 sati, a ulaz na sajam i parkiranje su besplatni.