Inovativni pristup obrazovanju, podrška učenju i vaspitanju, posvećeni učitelji i nastavnici doprineli su da  jagodinska Osnovna škola „Goran Ostojić” bude jedan od ovogodišnjih dobitnika najvišeg priznanja koje  dodeljuje Ministarstvo prosvete i nauke - Svetosavske nagrade za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju za 2016. godinu. 

- Uz uspešno planiranje i realizaciju obrazovno-vaspitnog procesa, kvalitet nastave i vaspitnog rada, škola se ističe i u primerima dobre prakse kada je u pitanju inkluzivno obrazovanje, kao i partnerstvo sa roditeljima. U školi postoji puna posvećenost i kontinuirano i uzorno angažovanje na osiguranju bezbednosti učenika, realizaciji kulturnih sadržaja, učestvovanju učenika na takmičenjima i razvoju nastavničkih kompetencija, navodi se, između ostalog u obrazloženju Ministarstva prosvete i nauke.

Školu „Goran Ostojić”, koja je počela sa radom 1969. godine, pohađa 511 dečaka i devojčica. Ima savremeno opremljena nastavne kabinete, salu za kulturno-umetničke programe, sportske terene, biblioteku sa 15.000 naslova… Jedino što joj u ovom momentu nedostaje je fiskulturna sala.

- Trenutno se nastava fizičkog odvija u sportskoj sali „Jassa” i gimnastičkoj sali. Nadamo se da će do pedesetogodišnjice obeležavanja postojanja škole i ovaj problem biti rešen, kaže direktorka Mirjana Srećković.

Ono čime se ova škola svakako može podičiti je posvećen i vredan nastavni kadar. Brojni ogledni časovi, tematsko povezivanje različitih nastavnih predmeta, korišćenje savremenih tehnologija u nastavi svakodnevna su praksa u ovoj jagodinskoj školi. O kvalitetu rada ne svedoči samo najnovije priznanje koje je školi uručeno pre nekoliko dana, već i najviša ocena dobijena u procesu spoljašnjeg vrednovanja rada škole.

- Kontinuirano radimo na osavremenjivanju nastave, jer smatramo da je osnovni zadatak svake škole da svojim učenicima pruži kvalitetno obrazovanje i mogućnost da razvijaju svoje potencijale. Posebno smo ponosni na to što naši đaci i kasnije, tokom srednjoškolskog obrazovanja, postižu zavidan uspeh, priča naša sagovornica.

I na najnovije priznanje svakako bi trebalo da budu ponosni. Naime, na javni poziv za dodelu Svetosavske nagrade za 2016. godinu pristiglo je ukupno 189 predloga, što nije mala konkurencija. Komisija za izbor kandidata razmotrila je sve predloge i preporuke i na osnovu utvrđenih kriterijuma izabrala 27 dobitnika iz ukupno 17 kategorija. U kategoriji osnovnih škola jedino je još nagrađena je OŠ „Vuk Karadžić” iz Knjaževca.