U kragujevačkoj galerija „Rima” otvorena je izložba slika mlade umetnice Kristine Pirković. Slike iz najnovijeg ciklusa radova koje premijerno predstavlja u Kragujevcu inspirisane su apokaliptičnim duhom pesme „Očekujući varvare” Konstantina Kavafija.

Zanimljivo, bilo je ovo jedno od najposećenijih otvaranja izložbi u Kragujevcu u poslednje vreme.

- Slike Kristine Pirković odlikuje brižljivo postavljena „scenografija” - kapije i slavoluci, drvoredi i kuće u daljini, šatori i sanduci, škrinje i pretinci iz kojih vrebaju sklupčane nemani... Sve su to živi sudeonici na pozornici, u jednoj tragičnoj farsi čije nam obrise umetnica korak po korak otkriva, stoji u katalogu izložbe.  

U razgovoru povodom otvaranje izložbe u galeriji „Rima” umetnica je navela da je Kavafijevo pesništvo ima specifičan poetski senzibilitet, što je verovatno najpre i privuklo.

- Prvo sam otkrila pesmu „Itaka”, zatim „Ono što možeš”, potom „Očekujući varvare”. Onda sam pronašla zbirku pesama „Grad”, čiji je izbor i prevod radio Slobodan Blagojević, a koju ilustruju redukovani crteži Dejvida Hoknija. Nakon pesnika koje sam do tada čitala, a kojih pak nije bilo mnogo, Kavafi je za mene bio osveženje. Ono što me je posebno privuklo, jeste davanje nekog drugačijeg smisla već poznatim i definisanim pojmovima. Tako je njegov varvarin, inače jedan fenomen koji sadrži rušilačku konotaciju, zapravo, traženje rešenja izvan poznatih stvari. Dok čitam ovu pesmu, imam utisak da se varvarin očekuje poput deus ex machina koja će dati rešenje za trenutnu situaciju. Međutim, sve se završava samo na iščekivanju te sile, na jednom zamrznutom trenutku u kojem se radnja stalno ponavlja bez ikakvog tangiranja sa spoljnim iksustvima, navela je umetnica.

Kristina Pirković navodi da se njeno slikarstvo zasniva i na literarnim delima, ali i na empirizmu i aktuelnim događanjima.

- Ono što je zajednička tačka jeste atmosfera u kojoj se čovek poništava kao duhovno i materijalno biće, ne bi li, paradoksalno, obezbedio sopstvenu besmrtnost. Postoje mnogi autori na čija se dela referiše moj rad, jedan od njih je svakako i Dostojevski, čiji me je „Veliki Inkvizitor” posebno privoleo da razmišljam o vođi i našim poimanjima slobode kroz realne potrebe. Da li je (ne)sloboda i dalje aktuelna tema ili je na to pitanje moderno doba ponudilo rešenje, pa nam ostaje prostor da se bavimo problematikom tekućih događaja? Ili su tekući događaji upravo proizvod (ne)slobode? Svakako, u moru ovih i sličnih pitanja, ja se vraćam na intimno osećanje, jer od njega sve i počinje, istakla je mlada umetnica.

Inače, do saradnje sa galerijom „Rima”, došlo je nakon njene posete izložbenom prostoru ove galerije u Beogradu. Vlasnik galerije Aleksandar Milojević već je bio upoznat sa njenim radom, pa je tako i došlo do saradnje.

- On je dao priliku još nekim mladim umetnicima da izlažu u njegovim galerijama, rekla je Kristina Pirković za portal Pressek.   

Na naše pitanje koliko danas mladi umetnici imaju prostora za predstavljanje svojih radove, i uopšte prostora za razvijanje, umetnica ističe da odgovor nije tako jednostavan.

- Jako je teško pričati o tome. Mislim da je to sve na nekom individualnom nivou. Zavisi ko sa kim sarađuje i kako se snalazi u tome.

Ipak, dodaje da smatra da prostora za izlaganje ima dovoljno.

- Zapravo postoji dosta mogućnosti. Postoje razne galerije, različitog tipa, a postoje i neki privatni dogovori, kao i konkursi. Danas mladi slikari imaju mnogo više prilika nego ranije, zaključila je Kristina Pirković.

Izložbu ove mlade umetnice u galeriji „Rima” kragujevačka publika može da pogleda do 1. novembra ove godine.

Kristina Pirković je osnovne i master studije završila na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na odseku za primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo, 2014. i 2015. godine. Član ULUS-a od 2018. godine. Do sada je priredila petnaest samostalnih izložbi, među kojima: 2021. Beograd, Galerija Haos, Trilogija o Nevidljivom, izložba crteža; 2019. Pariz (FR), Galerija Boris, Breviarium, izložba slika i crteža, Budva - Stari grad (CG), Moderna galerija „Jovo Ivanović”, Physica Curiosa, izložba slika i crteža,  Beograd, Galerija ULUS, O zapovestima i padu, izložba slika i crteža; 2018. Novi Sad, Klub tribina mladih - Kulturni centar Novog Sada, izložba radova na papiru...

Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima se izdvaja druga nagrada za crtež iz Fondacije „Vladimir Veličković” (2021.), nagrada za najboljeg studenta Filološko-umetničkog fakulteta, univerziteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu i likovnu umetnost, smer zidno slikarstvo (2014.) i pohvala za crtež Fondacije „Vladimir Veličković” ( 2013).