Manifestacija „Smederevska jesen” koja se ove godine održava 130. put počinje danas 7. septembra i trajaće do 10. septembra. Nezvanično otvaranje organizovano je sinoć koncertom tamburaškog orkestra „Uspomene”.

Kako najavljuju organizatori, posetioce kao i prethodnih godina očekuje bogat muzički, kulturni i dečji program.

Program manifestacije počinje večeras nastupom hora „The voices” iz italijanskog grada Fibrene i smederevskog hora „Kir Stefan Srbin. Iste večeri na gradskom trgu nastupiće Alen Islamović izvodeći hitove poznatih rok-bendova „Bijelo dugme” i „Divlje jagode”.

Svečano otvaranje manifestacije planirano je za naredni dan, 8. septembar, kada će u srednjovekovnom ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave nastupiti operski pevači Jadranka Jovanović i Oliver Njego. U večernjim satima na gradskom trgu Smederevci i mnogobrojni turisti iz drugih gradova uživaće na koncertu pod nazivom „Simfonija Smaka”, omažu čuvenoj rok-grupi, u izvođenju „Osvajača” i simfonijskog orkestra.

Tokom manifestacije posetioce očekuju i koncerti etno grupa „Vrelo”, „Garavog sokaka”, kao i poznata imena narodne muzike:  Merima Njegomir, Snežana Đurišić i Cakana, a za sam kraj, 10. septembra, planiran je završni koncert Ace Lukasa.

Pored bogatog muzičkog programa, organizaotri najavljuju i brojne sportskog programa, ali i zanimljive programe u pratećem delu.

Smederevci i njihovi gosti moću će da uživaju u pozorišnim predstavama, igrokazima, viteškim turnirima, kao i brojnim izložbama.

Već tradicionalno posetioce manifestacije očekuju i nastupi domaćih i stranih karnevalskih trupa.