Izložba „Smedrevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture” nova je postavka Muzeja u Smedrevu koja afirmiše kompleksno nasleđe ovog izuzetnog lokaliteta. Ova postavka biće otvorena u četvrtak, 12. aprila, u 13 sati, povodom Dana Muzeja u Smederevu

Priča o Tvrđavi je ujedno priča o Srbiji 15. veka, despotu Đurđu Brankoviću i „prokletoj” Jerini, kulučenju pod Turcima, razornom Prvom i Drugom svetskom ratu, obnovi i proglašenju za spomenik kulture.

Nova postavka, najavljuju u Muzeju, daje najcelovitiji prikaz Smederevske tvrđave do sada. Na ovaj način kreiran je nov okvir za njeno poznavanje i razumevanje.

Izložba „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture” sastavni je deo Projekta rekonstrukcije stalne postavke čijom realizacijom Muzej nastoji da preraste u poligon za aktivno učešće i interaktivno učenje, koji podstiče kritički i autonomni pogled na društvo, okolinu i istoriju.

Ona je mesto susreta i dijaloga, i prostor koji pruža zadovoljstvo i razonodu podjednako lokalnom stanovništvu i turistima.

Postavka je realizovana zahvaljujući finasijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Smedereva.