Pobednik jubilarnog  20. Međunarodnog salona antiratne karikature „Kragujevac 2019”, jednoglasnom odlukom žirija, je autor iz Španije Manuel Arriaga. Njemu će pripasti gran pri „Vesnik mira” i novčana nagrada od 1.500 evra, koju daruje Međunarodna asocijacija gradova „kurira mira”.

Zlatnu plaketu osvojio je Li Xiaozang iz Kine, Srebrnu Majid Amini iz Irana, a Bronzanu autor iz Italije Andrea Pecchia.

Nagrada gradonačelnika Bidgošća, odlukom žirija, pripala je Nusretu Smailagiću iz Nemačke, a nagrada Ingolštata Huseinu Čakmaku sa Kipra. Jovo Škomac iz Srbije dobitnik je nagrade grada Bielsko – Biala, a Red Halil iz Sirije osvojio je nagradu grada Sirena. Među dobitnicima nagrada  koje dodeljuju gradovi pobratimi i prijatelji Kragujevca, su Pavel Konstantin iz Rumunije koji je osvojio nagradu Piteštija i Fahredin Dost Mohamad iz Irana dobitnik  nagrade grada Karara.

Inače, na ovogodišnji konkurs prispelo je 1117 karikatura iz 63 države.

Salon je, prema rečima članova žirija, nadmašio sve dosadašnje po broju učesnika, prispelih radova i zemalja iz kojih su se učesnici odazvali, pa čak i iz samih žarišta današnjih ratova i sukoba, poput Sirije, Sudana, Etiopije, Iraka, što najbolje govori o snazi misije mira koju Salon promoviše. Ono što ohrabruje u tome jeste nada koju najsnažnije odslikava pobednička karikatura, na kojoj iz ruševina ratnih razaranja izvire neuništivi ton muzike kao simbol leššeg lica čoveka i čovečanstva.

Tradicionalno, izložba karikatura po izboru žirija biće otvorena 20. oktobra u Muzeju 21. oktobar u okviru manifestacije Bdenje, nakon čega Salon kreće na međunarodnu turneju.