Uoči obeležavanja tri godine rada, Galerija „Nikole Koke Jankovića”, koja posluje u okviru Narodnog muzeja Šumadije u Kragujevcu, ovenčana je prestižnim priznanjem koje dodeljuje međunarodna fondacija Forum slovenskih kultura.

Žiri sastavljen od 15 stručnjaka iz oblasti muzejske delatnosti iz svih slovenskih zemalja, prepoznao je efikasnost i stručnost uspešnog tima Galerije „Nikole Koke Jankovića” i odlučio da Galeriju i Narodni muzej Šumadije nagradi specijalnim priznanjem.

- Članovi žirija su prilikom obilaska Galerije najvišu ocenu dodelili našim stručnjacima za profesionalnost, kao i za činjenicu da je Galerija oformljena i otvorena u tako kratkom vremenskom periodu, i da je od kraja 2019. godine do danas dostigla međunarodni nivo poslovanja, koji se može uporediti sa najboljim muzejima i galerijama Istočne, Centralne i Jugoistočne Evrope, ističu u Narodnom muzeju Šumadije.

U obrazloženju žirija navodi se da savremene muzejske prakse u cilju promocije kulturnog nasleđa koriste najrazličitije forme, pristupe liderstvu i radne metode, u zavisnosti od kontekstualne prirode ustanove i resursa.

Žiri je prepoznao i odlučio da nagradi napore ove Galerije u razvoju svog opsega delovanja podstičući timski rad, komunikaciju i konstantnu koordinaciju među zaposlenima, kao i činjenicu da je u relativno kratkom vremenskom periodu dostigla postavljene ciljeve na savremen i impresivan način. Galerija, otvorena 2019. godine u okviru Narodnog muzeja Šumadije, posvećena je prvenstveno predstavljanju kolekcije dela jednog od vodećih srpskih vajara.

- Bazirani na visokim profesionalnim standardima i kompetentnosti, kao i sposobnosti da zajedno ostvaruju svoj ciljeve, među svojim malobrojnim, ali dobro organizovanim i produktivnim stručnjacima, uspeli su da stvore impresivnu umetničku Galeriju koja radi ne samo u regionalnim, već i u nacionalnim i internacionalnim okvirima, stoji u obrazloženju žirija.

Inače, u konkurenciji od gotovo 30 muzeja, na dodeli prestižnog priznanja koje je organizovano u Zamku Brežice (Slovenija), nagradu ispred kragujevačke ustanove primili su šef Galerije Katarina Babić i direktor Narodnog muzeja Šumadije Miloš Jurišić. 

Nagrada „Živa” ima za cilj da prepozna, podstiče, nagradi i promoviše eksperimente i projekte u muzejskom sektoru u posebnom kulturnom i geografskom okviru zemalja slovenskih naroda. Široko prihvaćena nagrada „Živa” ustanovljena je radi prepoznavanja najboljih praksi u muzejima i jačanje razmene iskustava i ideja. Nazvana je prema slovenskoj boginji Živi, simbolu principa života, dugovečnosti, mladosti, lepote, blagosti, vitalnosti i plodnosti. Ovogodišnji laureat nagrade „Živa” za najbolji muzej je Gradski muzej Virovitice (Hrvatska).

Forum slovenskih kultura osnovan je 2004. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Slovenije, a u cilju obnavljanja i jačanja kulturnih veza unutar slovenskog sveta kroz negovanje njegove tradicije i baštine. Danas, pod rukovodstvom direktorke Andreje Rihter i predsednice Odbora Maje Gojković  ministarke kulture Republike Srbije, Forum povezuje više od 500 kulturnih institucija i 25 ministarstava kulture, spoljnih poslova i ekonomije.