Povodom održavanja „Oktobarskih svečanosti“ u Kragujevcu, Narodna banka Srbije će od 25. oktobra do 18. novembra 2019. godine gostovati u Narodnom muzeju u Kragujevcu, u knez Mihailovom konaku. Narodna banka Srbije izložiće „Srpski novac od 13. do 21. veka“.

Na izložbi će biti predstavljeno istorijsko nasleđe srpske državnosti, duhovnosti i sveopšte kulture od 13. veka do danas. Izložba hronološki prikazuje srpski novac tokom čitavog postojanja države Srbije – tokom srednjeg veka, u obnovljenoj državi u 19. i početkom 20. veka,  posle Prvog svetskog rata u zajednici jugoslovenskih zemalja (najpre u Kraljevini, a kasnije i socijalističkoj Jugoslaviji), u zajednici s Crnom Gorom, te od vremena njenog ponovnog pojavljivanja kao samostalne države 2006. godine

Zahvaljujući monetarnom prikazu istorije Srbije, posetioci će biti svedoci burnih dešavanja i uzajamnog prožimanja različitih civilizacija i kultura iz kojih su nastajali autohtoni izrazi koji govore o našem identitetu i pripadnosti.

Kao rezultat dugogodišnje saradnje Narodne banke Srbije i Narodnog muzeja u Kragujevcu građani Kragujevca imaće priliku da se upoznaju s bogatom numizmatičkom zbirkom Narodne banke od njenog osnivanja do danas.

Izložba „Srpski novac od 13. do 21. veka“ biće otvorena u konaku Kneza Mihaila u petak, 25. oktobra u 13 sati, a može se pogledati do 18. novembra.