Verica Jakovljević iz Novog Milanovca kraj Kragujevca pripremila je najbolju slatku pitu i osvojila prvo mesto na 14. Danima banice u Beloj Palanci. U ovoj kategoriji učestvovalo je  32 takmičara iz cele Srbije.

Pored Verice Jakovljević, Gradsku turističku organizaciju Kragujevac na Danima banice predstavljala je i Milanka Glišović.

Manifestacija Dani banice, koja se ove godine održavala od 9. do 11. avgusta, promoviše tradicionalno južnjačko jelo od testa – banicu. Takmičari su podeljeni po kategorijama i nadmeću se u pripremanju tradicionalne slane banice, tradicionalne slatke banice, banice od integralnog brašna i kreativne banice.

Posetioci su mogli da probaju banice sa sirom, spanaćem, blitvom, kupusom, ali i slatke specijalitete sa voćem, kolače i druge poslastice.

Prema rečima Miloša Lilića, direktora turističke organizacije Bele Palanke, na manifestaciji na kojoj je učestvovao 321 takmičar, bilo je 35.000 posetilaca, najviše gostiju iz Bugarske. Prema ocenama organizatora ovo je bila najuspešnija manifestacija do sada, za koju je opština izdvojila između 5 i 6 miliona dinara.

Najbolji u spremanju ovog specijaliteta bio je Miloš Stamenović iz Bele Palanke koji se takmičio sa pobednicima prethodnih manifestacija. On je dobio titulu Pobednik pobednika.

U najatraktivnijoj kategoriji, pripremi tradicionalne slane banice, učestvovalo je 247 takmičara. Pobednik je Nikola Tošić iz Bele Palanke. Zorica Kocić iz Niša bila je najbolja među 32 učesnika je u pripremi „kreativne banice“ dok je titulu najbolje u pripremi integralne banice, među 12 takmičara, ponela Danijela Jelenković iz Bele Palanke.

Interesantno je da je oko 150 dece prošlo radionice na kojima su pripremali ove pite. Na dečjoj olimpijadi u pripremi banice pobedila je Anđela Nedeljković iz Bele Palanke.