Među dobitnicima Svetosavske nagrade za 2018. godinu, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nalazi se jedna kragujevačka osnovna škola i jedan profesor Univerziteta u Kragujevcu.

U pitanju su Osnovna škola „Prota Stevan Popović“ iz Čumića i redovni je profesor na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu Branislav Jeremić.

Najstarija škola u Šumadiji, koja je počela sa radom počela 1792. godine, a po mišljenju Ministarstva, predstavlja primer dobre prakse u očuvanju narodne tradicije i razvoju učeničkog preduzetništva na selu.

- Formiranjem „Protinog sela”, kao jedinstvenog školskog etno‒kompleksa u Srbiji, škola je započela realizaciju obrazovnog turizma. Pored kvalitetnog obrazovno-vaspitnog rada, škola pomaže i sveopšti razvoj sela, tako što učestvuje u realizaciji obuka meštana i predavanja na različite teme, u organizaciji kulturnih manifestacija i izložbi. Škola radi na razvoju učeničkog preduzetništva, kroz projekat „Školska zelena ekonomija”, u okviru koga se u školskom plasteniku gaji začinsko, lekovito i ukrasno bilje. Značajan je i projekat „Školska pčelarska ekonomija”, u okviru koga se učenici obučavaju na školskom pčelinjaku za proizvodnju i prodaju meda. 2017. godine je pokrenuta inicijativa da škola u Čumiću dobije status škole od izuzetnog značaja. 2015. godine je dobila priznanje Sretenjski orden II stepena Predsednika Republike Srbije, za naročite zasluge u prosvetnoj delatnosti, navodi se u obrazloženju Ministarstva prosvete. 

Branislav Jeremić, redovni profesor na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, svojim dugogodišnjim radom i angažovanjem, dao je veliki doprinos razvoju obrazovanja i nauke.

Svoja znanja je proširivao usavršavanjem u mnogim institucijama u Belorusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Nemačkoj. Savez pronalazača i autora tehničkih unapređenja Jugoslavije  proglasio ga je 1999. godine  pronalazačem godine.  Objavio je preko 260  radova u najznačajnijim međunarodnim časopisima i vodećim časopisima nacionalnog značaja. Učesnik je u više  projekata resornog ministarstva i četiri međunarodna projekta.

Značajno je učešće prof. dr Branislava Jeremića u razvoju delatnosti visokog obrazovanja, naučnoistraživačkog stvaralaštva i radu poslovodnih i stručnih organa i organizacija, kao što je  članstvo u Savetu za racionalno gazdovanje energijom Vlade Republike Srbije i obavljanje dužnosti potpredsednika Nacionalnog saveta visokog obrazovanja Republike Srbije od 2015. godine.