Četvrti pozorišni festival „Teatar u tvrđavi” biće održan od 8. do 12. jula u Malom gradu Smederevske tvrđave, najavili su danas organizatori.

Manifestaciju otvara mjuzikl „Violinista na krovu” u režiji Atile Bereša i koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i novosadskog pozorišta „Ujvideki Szinhaz”. Bereš na uzbudljiv i zabavan način predstavlja sudbinu siromašnih Jevreja u carskoj Rusiji, a važan element je muzika zasnovana na narodnom melosu ruskih i poljskih Jevreja tog doba.

Naredne večeri posetioci festivala biće u prilici da pogledaju porodični mjuzikl za decu i odrasle „Vilinska zavrzlama”.

Moderna bajka, bez scenografije, podstiče mališane da i sami budu kreativni i maštoviti, a kroz interakciju sa glumcima motivisani su da spoznaju sebe, da uče o svojim strahovima i načinima za njihovo prevazilaženje, ističu organizatori.

Smederevo će ugostiti i ansambl pozorišta „Bora Stanković” iz Vranja, koji će izvesti predstavu „Ruža uvela”.

Komad je napisala Jelena Mijović prateći motive, likove i radnju iz proze Bore Stankovića, oslanjajući se na pripovetku „Ruža uvela”, a kako sama autorka ističe, to je predstava „o nekadašnjim ljudima u današnjem svetu”.

Na programu će biti i predstava „Perikle” Vilijama Šekspira u režiji Nikite Milivojevića, rađena u koprodukciji Itaka art centra i Šabačkog pozorišta.

„Teatar u tvrđavi” zatvoriće Kruševačko pozorište sa predstavom „Buzdovan”, poznatom i pod nazivom „Komedija o ljubavi kapetana Nikole Ivulića”, a režiju potpisuje Predrag Stojmenović.

Ovogodišnji program smederevskog festivala je revijalnog karaktera, a ulaznice se prodaju po ceni od 200 dinara, osim za predstavu „Vilinska zavrzlama” za koju je ulaz slobodan.

Pokrovitelj festivala je grad Smederevo, a realizuje ga Centar za kulturu Smederevo.