Tribina o NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine, pod nazivom „Zaborav je novi zločin” biće održana u Narodnoj biblioteci u ponedeljak, 25. marta, od 19 sati.

Centralni deo tribine posvećen je video-prezentaciji fotografija čiji su autori Nebojša Radosavljević-Raus i Zoran Petrović, fotografi iz Kragujevca. Posetioci će biti u prilici da vide do sada neobjavljene fotografije, a autori će preneti svoja iskustva iz perioda od 78 dana bombardovanja Kragujevca i okoline.

Tribina predstavlja prvu fazu zajedničkog poduhvata ovih fotografa i njihovih saradnika u čijem je središtu pažnje agresija na SRJ. U narednoj će biti priređena izložba fotografija, a plan je da to bude tokom leta. Kao završni „čin” predviđena je foto-monografija, a izlazak iz štampe najavljen je za jesen.

Uz foto-majstore, Branko Jovanović, načelnik Štaba civilne zaštite centra za odbranu Kragujevca 1999. godine, upotpuniće veče detaljnim predstavljanjem hronologije bombardovanja. Izneće podatke o stradanju Kragujevca i okoline od kojih mnogi do sada nisu saopšteni javnosti.

Novinar i publicista Miodrag Stojilović, komandir Voda za psihološko-propagandna dejstva pri komandi Kragujevačkog korpusa tokom agresije 1999. godine, predstaviće kontekst tog napada na Jugoslaviju. Govoriće, pored ostalog, o prvoj bombi, ljudima i atmosferi tih ratnih dana, podeliće zaključke sa prisutnima od kojih se očekuje aktivno učešće ove večeri.

Posetioci će se upoznati i sa sadržajem pisma o Kragujevcu u kontekstu NATO agresije koje im upućuje prof. dr Danica Grujičić, načelnik Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, član Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja.