I ove godine filmska publika u Smederevu imaće priliku da pogleda odabrane filmove sa prošlogodišnjeg izdanja festivala Slobodna zona u Beogradu. U periodu od 10. do 14. juna u bioskopu Centra za kulturu Smederevo biće prikazano pet igranih filmova, koji spadaju u uži izbor selektora i publike koja ih je videla u novembru u Beogradu, tokom trajanja festivala, a koji se prikazuju u gradovima širom Srbije, u okviru Turneje Slobodne zone.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Ponedeljak, 10. jun

Bioskopska dvorana, 20 sati

Film „Leto”, r. Kiril Serebrenikov/Rusija, Francuska, 2018, 126′

U Lenjingradu 80-ih rok muzika se sluša pred komisijom za cenzuru u strogo kontrolisanim uslovima. Uprkos tome, grupa mladih rokera i pankera i njihovi obožavatelji krišom se okupljaju u stanovima da bi slušali muziku sa Zapada, komponuju i sviraju po malim klubovima za mlade. Tokom jednog toplog leta ranih osamdesetih, Majk, nekrunisani kralj te mini andergraund scene pomaže mladom i talentovanom Viktoru Tsoju da postane zvezda. Kada se Majkova žena Nataša zaljubi u Viktora, nastaje nesvakidašnji ljubavni trougao. Sjajni glumci i fenomenalan soundtrack zvezda sovjetskog roka i panka 80ih dopunjuju Bouvi, Dilan, T-Rex, Sex Pistols, Velvet Underground, Led Zeppelin. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka. Oni su uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti.

Utorak, 11.jun

Bioskopska dvorana, 20 sati

Film „Tranzit”, r. Kristijan Pecold/Nemačka, Francuska, 2018, 102’

Nemačke trupe su nadomak Pariza. Georg beži u Marsej u poslednjem trenutku. NJegov prtljag sadrži legat pisca Vajdla, koji je okončao sopstveni život iz straha od progona. Ovaj legat sadrži manuskript, nekoliko pisama i odobrenu vizu od strane ambasade Meksika. U ovaj lučki grad primljeni su samo oni koji mogu da dokažu da će ga napustiti, što znači da vam je neophodna dozvola ulaska od potencijalne zemlje domaćina. Preuzevši Vajdlov identitet, Georg pokušava da se domogne jedne od retkih propusnica za brod.

Sreda, 12. jun

Bioskopska dvorana, 20 sati

Film „Kapetan”, r. Robert Švenke/Nemačka, Poljska, Portugalija, Francuska, 2017, 118’

U poslednjim danima Drugog svetskog rata mladi nemački vojnik, boreći se da preživi, pronalazi uniformu nacističkog oficira. Lažno se predstavljajući, on uz uniformu preuzima i njegov identitet i postaje monstruozni zločinac poput istih onih ljudi od kojih pokušava da pobegne.

Četvrtak, 13. jun

Bioskopska dvorana, 20 sati

Film „Tri lica”, r. DŽafar Panahi / Iran, 2018,100’

Režiser se ponovo našao za volanom, ovog puta u društvu iranske glumice Behnaz DŽafari, i njih dvoje kreću na put u jedno selo na granici sa Azerbejdžanom. Mlada devojka Marzije Rezai se putem video poruke obraća reditelju. Ona bi htela da studira glumu i čak biva primljena na studije glume. Međutim, njeni roditelji poštujući tradiciju nameravaju da je udaju i na taj način staju na put njenoj želji. Tri lica je road movie protiv patrijarhata i predstavlja filmsku odu glumicama i svima koji to žele da budu.

Petak, 14. jun

Bioskopska dvorana, 20 sati

Film „Najbolji ortaci”, r. Tobi Mekdonald/Velika Britanija, 2018, 95’

„Samo najjači opstaju” je glavna filozofija u engleskom muškom internatu u Kaldermauntu. Ako nisi snažan, atletski tip, ti si gubitnik. To niko ne zna bolje od štrebera Ambersona, koji je bio na dnu školske društvene lestvice od kada ga sećanje služi. Ambersonov život se okreće naglavačke kada se u školi pojavi Agnes, neodoljiva ćerka nastavnika francuskog. Odjednom Amberson postaje ljubavni posrednik između Agnes i Vinčestera, školske zvezde i sportskog heroja. Vinčester definitivno ima izgled kojim može da osvoji Agnes, ali Amberson ima harizmu. Da li će Amberson imati hrabrosti da joj prizna istinu i pokaže ko je u stvari?

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se ekskluzivan filmski sadržaj učini dostupnim publici u većim gradovima, ali i manjim mestima u kojima bioskopi ne postoje, a kulturna dešavanja su retkost.

13. Turneja, organizuje se u saradnji sa lokalnim organizatorima, u bioskopima, domovima kulture, kulturnim centrima, školama, galerijama, nevladinim organizacijama.