ManifestacijomVeliki školski časKragujevac će i ove godine svetu poslati poruku da se nikada i nigde ne ponovi zločin iz Drugog svetskog rata kada su fašističke snage 1941. godine streljale hiljade nedužnih muškaraca, žena i dece, među kojima su bili i đaci i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

Ove godine, kako je najavljeno, biće izveden dramski prikaz „Igre brojeva“, kragujevačkog književnika Mirka Demića, a u režiji Marka Misirače. U umetničkom programu nastupiće glumci kragujevačkog pozorišta i gosti iz Beograda, muziku je komponovao Branislav Pipović, scenograf je Boris Maksimović, a kostime je uradila Dragica Ilić.

U dramskom prikazu nastupaju glumci: Miodrag Krstović, Bojan Žirović, Saša Pilipović, Miloš Krstović, Nikola Milojević,  Čedomir Štajn, Ivan Vidosavljević, Miodrag Pejković, Sanja Matejić , Jasmina Dimitrijević, Nikola Pejković i Relja Marković.

Program obeležavanja Oktobarskih svečanosti u organizaciji Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, otpočele su koncertom Državnog kamernog hora „Peterburške serenade“, u okviru 43. Muzičkih svečanosti OKTOH, a potom i  koncertom Denisa Krasnokutskog, violiste iz Sjedinjenih Američkih Država i Maje Rajković, pijanistkinje iz Srbije.

U okviru umetničke manifestacije „Bdenje“ koja se tradicionalno održava u Muzeju, noć uoči Velikog školskog časa, u prisustvu dobitnice ovogodišnje nagrade Gran pri „Vesnik mira“, Izabele Kovalske Vijecorek iz Poljske, biće otvorena izložba XIX Međunarodnog salona antiratne karikature.

U nastavku manifestacije nastupiće Gradski kamerni hor Liceum, pod dirigentskom palicom Miloja Nikolića, a biće predstavljeno delo Mirka Demića „Igre brojeva“, koje će biti izvedeno na Velikom školskom času.

Najstarija manifestacija u okviru programa obeležavanja Oktobarskih svečanosti u organizaciji ove ustanove posvećena je streljanim učenicima i u njihovu čast održava se od 1986. godine. Reč je o literarnom i likovnom konkursu  „Dosta su svetu jedne Šumarice“.

Svake godine konkurs se otvara početkom školske godine a nagrade se, ove godine, dodeljuju 24. novembra. Tema ovogodišnjeg konkursa je stih iz dela Mirka Demića Ne dozvolimo da nam se nasmeši lice zla. Kategorije za osnovce su od prvog do četvrtog razreda i od petog do osmog, a posebna kategorija su srednjoškolci.

Sećanje kroz istoriju

Akademija pod imenom „Veliki školski čas“ prvi put je održna 1944. godine u Kragujevcu, a prva manifestacija na samom mestu,  pored humki u Šumaricama 1957. godine.  Od 1963. godine organizaciju preuzima Spomen - park „Kragujevački oktobar“.

Tada dobija novu fizionomiju:  sadrži elemente odavanja pošte streljanima i elemente umetničkog programa. Tokom komemorativnog dela intonirala se himna, polagani su venci, govorili su preživeli streljanja i prenošene kratke vesti sa svetskih ratišta. Umetnički deo činio je izbor proznih i poetskih tekstova iz postojećeg rodoljubivog štiva, u nastupu dramskih umetnika kao i učešću poznatih horova i orkestara. Takav program, prilagođen novim zahtevima, od 1964. godine sa početkom u 11 sati i trajanju od 45 minuta, počeo je stalno da se održava kod Spomenika streljanim đacima i profesorima.

Od 1971. godine formira se Savet „Velikog školskog časa“ na republičkom nivou koji utvrđuje koncepciju, sadržaj i program manifestacije, bira književnika koji će posebno pisati poemu za izvođenje, reditelja i kompozitora, koji će stvarati originalnu muziku za tu priliku, što je bila novina u odnosu na prethodni period.

Duško Radović bio je autor poeme „Crni dan“ koja je izvedena na „Velikom školskom času“ te 1971. godine, reditelj je bio Zdravko Šotra, koji je postavio osnove njegovog scenskog identiteta, a kompozitor Konstantin Babić. Intoniranjem himne i polaganjem venaca i dalje počinje svaki „Veliki školski čas“, a od 1991. godine prethodi mu parastos koji služi episkom Šumadijske eparhije sa sveštenstvom.