Mladi bračni par iz Kragujevca, zaljubljenici u Kopaonik, Vesna i Milan Kostadinović godinama su sanjali  da na, po mnogima najlepšoj planini u Srbiji, naprave vikendicu u kojoj će uživati. Iz radoznalosti su krenuli da gledaju placeve na kojima bi svoj san ostvarili. Umesto vikendice, počeli su da grade malo kraljevstvo koje je iz godine u godinu postajalo sve veće.

Hotelski kompleks „Kraljevi čardaci Spa“ nedavno je dobio nagradu koju SEEbtm magazin dodeljuje najboljim hotelima u kongresnoj industriji na osnovu glasova čitalaca, klijenata i stručnog žirija. Vesna Kostadinović, vlasnica i direktorka, se pak našla na listi najuspešnijih preduzetnica. Udruženje poslovnih žena Srbije dodelilo joj je „Cvet uspeha za ženu zmaja” za uspešan poslovni model.

- Da nije bilo ljudi koji su od početka podržavali našu ideju, pitanje je da li bismo uspeli. Iskreno, čini mi se, da se kada verujete u nešto vrata sama od sebe počnu da se otvaraju. Izgradnju smo počeli 2009. godine. Zahvaljujući interesantnom projektu koji je podsećao na mali grad, kao i ideji da se vlasnicima ponudi mogućnost da rentiraju svoje apartmane, kao i uslužno održavanje, uspeli smo da većinu apartmana prodamo pre početka gradnje, priča Vesna Kostadinović.

Ideju za poslovni model „pokupili” su tokom vikend boravka u Austriji.

- Otišli smo na blef i na licu mesta počeli da tražimo smeštaj. U agenciji su nam ponudili apartman. Kada smo stigli na adresu videli smo da je u pitanju stan u stambenoj zgradi. U agenciji su nam objasnili kako funkcioniše sistem rentiranja i mi smo praktično krenuli da primenjujemo isti model, objašnjava Vesna.

Umesto sanjane vikendice na placu je niklo tridesetak apartmana i rakija bar. Kostadinovići su jedan apartman zadržali za sebe, a ostale rasprodali, ponudivši ujedno novim vlasnicima, da ukoliko to žele, za njih pronalaze goste. Ideja se mnogima svidela.

„Kraljevi čardaci Spa“ danas čine 199 apartmana, hotelski blok sa 27 soba, dva restorana, pivnica, bar, igraonica, fitnes, velnes i spa centar koji se prostire na 900 kvadrata i kongresni centar. Uspeli su, međutim, da zadrže šarm mirnog kutka za pravi porodični odmor.

- Trudimo se da posao stalno unapređujemo, osmišljavamo nove sadržaje, obogaćujemo ponudu. Ponekad mi se čini da stalno nešto iznova gradimo, kroz smeh priča Vesna, dodajući da je za građevinske radove i finansije zadužen suprug, dok je njen posao brendiranje, marketing i uređenje enterijera.

Od samog početka su se, kaže, trudili da na sve gledaju iz ugla gostiju.

- Uvek smo kretali sa pitanjem šta je to što bi nama prijalo da smo u nekom od hotela. Tako smo, recimo, zahvaljujući našim ćerkicama došli na ideju da u sklopu hotela napravimo igraonicu, kaže Vesna.

O gostima se u špicu sezone brine 80 ljudi. Vesna se pak stara da uvek bude posla za sve.

- Kada ste preduzetnik uvek imate odgovornost za ljude koje zapošljavate i njihove porodice, zato se radni dana privatnika ne završava kada izađe iz kancelarije. Ipak, mislim da ne bih mogla drugačije, jer samo tako držite konce u svojim rukama i imate šansu da na javi dosanjate svoj san. Iskustvo iz porodične firme „Čar” za oboje je bilo dragoceno, ali je hotelijerski biznis ipak drugačiji, pa smo mnogo toga usput novog naučili. Neprekidno učenje je takođe jedna od čari preduzetništva, kaže naša sagovornica.

Nedostaje Vesni, ponekad, da se isključi i odmori, ali bi ipak svakome preporučila da se okuša u privatnom biznisu jer kada postoji dobra ideja kockice se, kaže, same od sebe slože i ni jedan san nije nedostižan.