U ambijentu bašte ribljeg restorana „Eko-plus” u prigradskom naselju Ždraljica, održano je takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Čorba se kuvala na obali reke Ždraljice, koja protiče neposredno pored restorana, u prirodnom okruženju, a takmičare i posetioce zabavljao je akustični bend „Prijatelji“.

Oko šest kotlića bile su okupljene uglavnom tročlane ekipe, a nakon tri sata kuvanja i dodavanja „tajnih” začina, žiri je probao i ocenio čorbe, koje su bile pod šifrovanim nazivima.

Predsednik žirija bio je poznati ribolovac i degustator čorbe Milan Šerifović, prema čijim kriterijumima se i ocenjivala čorba. Svaki član žirija je uz određene pauze probao svaku čorbu i upisao koliko poena daje za „opšti izgled”, „granulaciju ribe i povrća”, „pikantnost i odnos začina” i „generalni ukus čorbe”. Poeni su sabrani i onda su iz koverata prozivane šifre učesnika.

Prvu nagradu ovog puta osvojili su najstariji i najiskusniji „Veterani“  iz Kragujevca, koje je predvodio Nikola Kadić Deka, kapiten, stari Kolonac i veteran, koji ima 90 godina. Prošao je mnoga takmičenja u kuvanju čorbe, i gulaša i osvajao je prva mesta još u staroj Jugoslaviji. Pratili su ga Teča Petuhov i M. Milovanović.

Drugo i treće mesto osvojili su „Munje” i „Zmajevi”, a ostalima su podeljena priznanja za zajedničko četvrto mesto. To su jagodinske ekipe „Beovica 1 i 2” i kragujevački PMF.

Nakon ocenjivanja brojni gosti, mogli su da se posluže takmičarskim čorbama i naravno ostalim ribljim specijalitetima iz restorana, a većina je ostala da uz prijatnu muziku i dobru hranu, dočeka veče u dobrom društvu i prijatnom ambijentu.

Cilj manifestacije je da postane tradicionalna, da se održava uvek istog dana, 10. jula, na rođendan Nikole Tesle i da postane prepoznatljivo obeležje grada.

 Gradska turistička organizacija „Kragujevac” podržala je ovu manifestaciju u cilju promocije kulturno-istorijskih i prirodnih znamenitosti desne obale reke Lepenice. Za takmičenje je bila obezbeđena marketinška podrška, štand sa propagandnim materijalom i suvenirima, kao i pehari za najbolje.