Projekat „Vip kinoteka“ udahnuo je novi život još jednom filmskom klasiku koji je obeležio domaću kinematografiju. „Miris poljskog cveća", film reditelja Srđana Karanovića u produkciji Centar filma iz 1977. godine, ostao je zapamćen po izuzetnoj glumačkoj ekipi, kao i po originalom rediteljskom pristupu.

Ovo ostvarenje kragujevačka publika moći će da pogleda u sredu, 30. januara, u 20 sati, u Kontakt galeriji SKC-a.

Višestruko nagrađivan film, za koji su scenario pisali Srđan Karanović i Rajko Grlić, pamti se po glavnoj ulozi Ljube Tadića, koji igra Ivana Vasiljevića glumca koji odlučuje da se povuče sa posla i iz porodice. Kroz neobičan rediteljski pristup u kome se smenjuju igrani i dokumentarni delovi, Srđan Karanović nam predstavlja pobunu, individualni čin koji najavljuje promene koje će se desiti.

U ovom filmu uloge su ostvarili mnogi poznati glumci poput – Aleksandra Berčeka, Olge Spiridonović, Čedomira Petrovića, Slobodana Aligrudića, Bogdana Diklića, Gorice Popović, Branka Cvejića, Milivoja Miće Tomića i mnogi drugi.

Jugoslovenska kinoteka i kompanija „Vip Mobile” pokrenuli su projekat „Vip kinoteka“ sa ciljem da klasici jugoslovenske kinematografije koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, ostanu sačuvani u vrhunskom kvalitetu slike i tona. Proces digitalne restauracije ima za cilj da nacionalno filmsko stvaralaštvo bude sačuvano i za buduće generacije, ali i za ponovno prikazivanje na domaćim i međunarodnim festivalima.

Ulaz na projekciju je besplatan.