U organizaciji Gradske turističke organizacije Kragujevac u subotu, 7. septembra, biće održana turistička vodička tura posvećena Staroj i Novoj crkvi. Uz priču turističkog vodiča učesnici ture saznaće brojne zanimljive činjenice o znamenitostima istorijskog jezgra grada sa akcentom na Staru i Novu crkvu.

Spomenički kompleks Stare crkve i porte predstavlja istorijski temelj moderne Srbije. Osim što je služila kao mitropolitska, katedralna crkva i dvorska kapela, Stara crkva je bila i saborno mesto cele Srbije tokom 19. veka.

U njenoj porti, u kojoj su održavane narodne skupštine, doneti su ili prihvaćeni prvi srpski ustavi (Sretenjski, Turski i Namesnički) i izglasane brojne odluke vezane za razvoj moderne države Srbije. U porti je 1859. godine izgrađena zgrada Srpske skupštine, u kojoj su 1878. godine, pročitane odluke Berlinskog kongresa kojima je Srbija, posle viševekovne  osmanlijske vladavine postala međunarodno priznata nezavisna država.

Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice (Nova crkva) jedna je od najlepših sakralnih objekata građevina iz druge polovine 19. veka u Srbiji. Delo je kragujevačkog arhitekte Andreje Andrejevića u vizantijsko-romaničkom stilu sa primesama renesanse i drugih stilova. Enterijer crkve je bogato ukrašen.

Učesnici ture moći će, takođe da čuju priču o zvoniku, zadužbini iz 1928. godine.

Polazak zainteresovanih je u subotu, u 11 sati, sa Trga kod Krsta. Turistička vodička tura je besplatna.