Gradska turistička organizacija „Kragujevac” organizuje u subotu 22. aprila, vodičku turu „Istorijsko jezgro grada”. Svi Kragujevčani, ali i gosti grada, koji se odluče za ovu pešačku turu, moći će da se upoznaju sa razvojem industrije u našoj zemlji i stvaranjem moderne srpske države, u kojoj je Kragujevac bio prva prestonica. Vodička tura kreća od Krsta u 12 sati.

Učesnici će uz pratnju licenciranog turističkog vodiča prošetati centralnim delom Kragujevca i upoznati se sa zanimljivim činjenicama vezanim za najznačajnije kulturno- istorijske spomenike i lokacije u gradu.

Tura obuhvata Prvu kragujevačku gimnaziju, Knjaževsko srpski teatar, Regentovu kuću, zgradu Suda, Stare skupštine, Kompleks „Moskva”, Staru i Novu crkvu, Spomenik palim Šumadincima i Amidžin konak, jedini sačuvan od tri, koliko ih je imao dvor kneza Miloša. Poseban deo obilaska predstavlja Kompleks Vojno tehničkog zavoda, gde je predviđena poseta muzeju „Stara livnica”.

Ova vodička tura je samo prva u nizu od 12, koliko ih je ove godine pripremila Gradska turistička organizacija u okviru akcije „Kragujevac kroz ulice i muzeje”. Ture će biti organizovane od aprila do oktobra, a iz GTO poručuju da će najposećenije prošlogodišnje ture biti ponovljene, ali su za sugrađane i goste grada pripremili i nove pod nazivom „Vojvoda Radomir Putnik” i „Kolevka organizovanog lova”.

Za ljubitelje verskog turizma, ove godine su u ponudi poseta manastiru Lipar u Sabanti i crkve Svetog Petra i Pavla u Grošnici, a za one koji uživaju u selu i prirodi planirana je poseta destileriji „Dar visova” i domaćinstvu „Kočin konak”.

Detaljnije informacije o turama svi zainteresovani mogu da dobiju u Turističko - informativnom centru pozivom na broj telefona 034/335-302 ili na e-mail tic@gtokg.org.rs.

Plan vodičkih tura:

22. april – tematska vodička tura – Istorijsko jezgro grada (pešačka tura)
13. maj – tematska vodička tura – vojvoda Radomir Putnik (pešačka tura)
27. maj – verski i eko turizam – crkva Svetog Petra i Pavla u Grošnici, planinarski dom u Adžinim livadama
10. jun – verski i seoski turizam – “Na Liparu”, manastir Lipar , domaćinstvo “Kočin konak”
24. jun – verski turizam – Rudnički manastiri
15. jul – verski turizam – crkva Kumanica u Ramaći
12. avgust – verski turizam – manastiri u Levču
02. septembar – tematska vodička tura – Kolevka organizovanog lovstva
16. septembar – verski turizam – manastiri Divostin i Drača
30. septembar – tematska tura – Narodni muzej (pešačka tura)
04. oktobar – tematska tura – Kragujevac, industrijski centar (pešačka tura)
19. oktobar – tematska tura – Spomen park Šumarice