U okviru programa „Kinoteka utorkom” u kragujevačkom Domu omladine, u utorak, 8. oktobra, na repertoaru će biti film „Za dolar više”. Mesec oktobar posvećen je filmovima Serđa Leonea.

Drugim delom popularne „dolarske trilogije”, ovaj italijanski majstor učvrstio je špageti-vestern kao jedan od kultnih žanrova poklonika manje komercijalnog filma.

Svojim specifičnim tretmanom karakterističnih motiva vesterna, Leone je snažno uticao na percepciju celog žanra, pa je „Za dolar više” danas bez ikakve sumnje jedan od njegovih kamena temeljaca.

Banda teroriše teritoriju Novog Meksika. Na njenom čelu je zloglasni El Indio za kojim su vlasti raspisale poternicu s nagradom od fantastičnih deset hiljada dolara koje će dobiti onaj ko ga dovede živog ili mrtvog.

Okrutnom zločincu se niko ne usuđuje da stane na put. Ipak, pojavljuju se dvojica iskusnih lovaca na glave, tajanstveni Pukovnik i usamljeni revolveraš. Isprva konkurenti, njih dvojica će se na kraju udružiti i postati partneri u pogubnoj poteri za El Indiom.

U glavnim ulogama: Klint Istvud, Li Van Klif, Đan Marija Volonte, Klaus Kinski…

Film je na repertoaru, u utorak, od 21 sat, a ulaz je slobodan.