Nastupom Akademskog hora „Collegium Musicum” u subotu, 13. maja, u Kragujevcu se završava Koncertna sezona Convivium Musicum 16/17. Organizatori manifestacije, udruženje građana „Convivium Musicum”, sa ponosom najavljuju poslednji koncert i ističu da su veoma zadovoljni sveukupnim uspehom prve Koncertne sezone.

Akademski hor „Collegium Musicum” je jedan od najeminentnijih i najpoznatijih horova u Srbiji. Osnovan je 1971. godine i čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od osnivanja, dirigent hora je bila Darinka Matić Marović, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, dok je dr um Dragana Jovanović, sa kojom će hor nastupiti u Kragujevcu, bila angažovana kao asistent dirigenta, a od 2002. godine i kao dirigent hora.

Tokom 45 godina postojanja hor je održao preko 3000 koncerata širom zemlje i sveta, ostvario preko 200 premijernih izvođenja i učestvovao u realizaciji mnogih važnih kulturnih događaja u zemlji i regionu. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a kritike za interpretacije ovog ansambla su uvek izražene u superlativima.

U subotu, 13. maja, u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije hor će izvesti dela Mokranjca, Zaparova, Tamindžića i Proševa. Koncert se održava uz pomoć grada Kragujevca, sa početkom u 20 sati, a ulaz je slobodan.