Izložba „Meteoriti, glasnici Svemira” biće otvorena u sredu, 11, aprila, u 19 sati, u paraćinskom Zavičajnom muzeju.

Postavka Aleksandra Lukovića kustosa mineraloga, predstavlja jedinstvenu priliku da se šira javnost upozna sa nekoliko najvrednijih originalnih eksponata koji su baština u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu. Najpoznatij su Sokobanjski, Jelički i Dimitrovgradski meteoriti.

Ovi meteoriti su, ianče, pronađeni na ovim prostorima. Za njih se vezuju imena velikana Srpske nauke, profesora Josifa Pančića i Jovana Žujovića, koji su prikupili i proučili fragmente ovih meteorita (Sokobanjski i Jelički), a dobijene rezultate publikovali krajem XIX veka.

Oni su formirali i prve zbirke meteorita – J. Pančić je u zamenu za fragmete Sokobanjskog meteorita formirao zbirku od 92 eksponata, ali nažalost sudbina te zbirke ostaje nepoznata.

Pored meteorita sa naših prostora biće izloženi meteoriti sa svetski poznatih lokacija, kao što su Kanjon dijablo, Mundrabilja, Henberi...

Kroz ovu postavku posetioci će moći da nauče kako da razlikuju meteorit od običnog stenskog materijala sa Zemlje, a saznaće i pojedine elementarne stvari poput: porekla, podele, važnosti izučavanja ove pojave i dr. Kao što se može zaključiti glavni ciljevi ove izložbe su edukacija i popularizacija.

Posetioci izložbe moći će da vide i maketu kratera, meteorite u prirodnoj veličini , odnosno kako su oni nađeni na lokalitetu, „infinity room” (interesantu za decu i radoznale) koja predstavlja beskrajnost Svemira...

Svakako treba napomenuti, da usled svega što se dešavalo na ovim prostorima u poslednjih 100 godina, zbirka meteorita ostaje uskraćena za dva veoma vredna meteorita Guča i Čačak, koji su verovatno postali ratni plen tokom Prvog ili Drugog svetskog rata.