Predstavljanje zbirke pesama „Gotam bluz”, autora Aleksandra Petrovića Babića, zakazana je za sredu, 23. januara, u kragujevačkoj Kontakt galeriji SKC-a.  

O knjizi će pored autora govoriti i njen urednik Zvonko Karanović

U Gotamu su Heroji i Zlikovci još uvek u formi, gipki, okretni. Ostatak stanovništva morbidno je gojazan, otromboljen i bezvoljan, gotovo nikada ne izlazi iz stanova. Ulice su postale beskrajan poligon za borbu protiv pravde i haosa.

Tu smo i mi, Operateri. Kada neki bračni par na lutriji izvuče dozvolu za prokreaciju, naša dužnost je da ih prevezemo do Hale za igru, obnažimo, namažemo eteričnim uljima, te privežemo strunama za kranove i vinemo u vazduh. Tamo naši vični prsti, uz pomoć gumenog džojstika, stvaraju nesputane pokrete, drske manevrespajajući i razdvajajući ljubavnike. Oni su novi izvori energije, kada im se tela sudare bljesak je dovoljno jak da osvetli čitav vidik. Njihovo trenje možda čak ugreje i ledene dlanove sveta.

Nakon radnog vremena, dok čekamo gradski prevoz, Zlikovac nam prilazi i pali cigaretu. Crni grifon dima pojavljuje se u mlazu iz njegovih pluća i klizi niz ulicu. Pita, kada polazi maglev ka Centralnoj Zoni. Posle dobre tuče na periferiji grada, Superheroj obično nestane u nepoznatom pravcu, u svom skupom retro-automobilu.

Zli pak prenosi pozdrave i utiske iz borbe, a zatim priča o berzi, supruzi, smislu strogo podeljenih uloga i Tajnom Skrovištu. Ako je baš u egzistencijalnom očaju, razgrne košulju i dopusti nam da prislonimo uši na njegov trbuh i slušamo Gotam bluz.

Aleksandar Petrović Babić rođen je 1984. godine u Jagodini. Osvojio je treće mesto na Festivalu kulture mladih u Knjaževcu, bio finalista festivala mladih pesnika „Dani poezije“, u Zaječaru. Objavljivao je u časopisima „Koraci“ i „Gradina“, zastupljen na projektu „Reč u prostoru“ beogradskog SKC, kao i u zborniku „Rukiposi 31“ u Pančevu.

Iza njega su dve zbirke pesama, „Pesme i ostale metamorfoze” (2002, nagrada fondacije „Dejan Mančić“ iz Niša), i „Bogovi otvorenih prozora” (2017, nagrada za drugu knjigu Somborskog književnog festivala).

Kniževno veče počinje u 19 sati.