Predstavom „Nije me strah”, pozorišta iz Osijeka, u Kragujevcu je počeo 19. Međunarodni festival „Zlatna iskra”. Ove godine u takmičarskom delu programa predstaviće se osam pozorišta, a pored zvaničnog takmičarskog dela programa, organizovane su radionice „Iskrin suvenir”, „Iskrina kreativna radionica” i „Iskrina maska”.

U utorak, 9. maja sa početkom u 12 časova i 18 časova, u Pozorištu za decu predstaviće se Pozorište Mladih iz Novog Sada predstavom „Petar Pan”. Od 18 časova, pre predstave, na svečanom otvaranju festivala nastupiće baletska škola „Aplauz” nastupom koji su posebno pripremili za ovu priliku, „Lutke i zlatne iskrice”.

Festival je takmičarskog je karaktera i isključivo lutkarski, I kao takav jedinstven je u Srbiji, ali I šire. Kao odlično ocenjen po kvalitetu predstava od strane stručnog žirija, predstavlja jedan od najuspešnijih festivala u regionu, a kao kulturna manifestacija postao je prepoznatljiv u svetskim okvirima.

Međunarodni stručni žiri, na osnovu umetničkih rezultata, dodeliće statuete „Zlatna iskra" za gran pri za najbolju predstavu, drugu nagradu za predstavu, treću nagradu za predstavu.

Na predlog Međunarodnog stručnog žirija, direktor Festivala dodeliće specijalnu nagradu za originalnost predstave. Plaketa „Zlatna iskra" biće dodeljena za najbolju režiju, scenografiju, dizajn lutaka, originalnu muziku i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.