Mnogo je knjiga o gradu na Lepenici odštampano, samo je jedna, međutim, razumljiva bez obzira na to kojim jezikom čitalac govori. Zato je valjda za samo nekoliko meseci od momenta kada je izašla iz štamparije uspela da stigne na sve meridijane. U pitanju je fotomonografija „Kragujevac za početnike i starosedeoce”.

Fotoreporter Zoran Petrović, uspeo je da među korice smesti dve decenije rada i isto toliko godina istorije jednog grada.

- Ideja da napravim fotomonografiju rodila se pre nekoliko godina. Ne krijem da je povod bio 20. godišnjica moga bavljenja fotografijom. Ipak, mislio sam da napravim publikaciju mnogo skromniju i po obimu i po opremi, počinje priču Petrović.

Međutim, kada je otišao u štampariju da se raspita o cenama štampe, štampar je imao druge planove.

- Nisam otišao kod vlasnika, koga poznajem, već u službu prodaje. Svog poznanika Sašu sreo sam u hodniku. Kada je čuo kojim povodom sam došao izvadio je fotomonografiju Pariza i rekao – ako već hoćeš nešto da radiš uradi to kako treba. U tom momentu njegove reči delovale su mi kao ludost, priča dalje naš sagovornik.

Kockice su, kao što to u životu obično biva, same od sebe počele da se vremenom sklapaju. Petrović je odlučio da uloži svoj novac, ali suma koju je imao bila je dovoljna tek da pokrije polovinu troškova. Ipak, krenuo je da prebira po fotografijema koje su nastajale tokom dve decenije njegovog rada u agenciji Beta, brojnim novinskim redakcijama lokalnih i nacionalnih listova.

U pomoć mu je kao urednik fotografije priskočio Predrag Cile Mihajlović, majstor fotografije zaposlen u kragujevačkom Narodnom Muzeju.

- Veliku smo borbu vodili oko toga koje će se fotografije naći u knjizi. Ponekad mi se činilo da Cile izbacuje najbolje radove, ali sam ipak verovao u znanje i iskustvo čoveka koji je žirirao brojne izložbe. Na njegovu sugestiju smo i pozvali Vidosava Stevanovića da bude glavni urednik knjige. Nije pogrešio ni sa ovom idejom, objašnjava Petrović.

Višemesečni rad bio je skoro gotov kada je i poslednja „kockica” legla na svoje mesto. Grad Kragujevac raspisao je konkurs za sufinansiranje projekata u kulturi. Novac, koji je nedostajao za publikovanje luksuzno opremljene knjige, u kojoj je 241 fotografija, bio je tu.

- Monografija je podeljena na celine, a one su opet upakovane tako da pričaju jednu celovitu priču o gradu i životu ljudi koji u njemu provode svoj vek. To nisu slike razglednice, mada ima i njih, pošto poslednjih nekoliko godina za potrebe posla u Gradskoj turističkoj organizaciji radim i takve fotografije. Većinom su to detalji istrgnuti iz života, one prave lajf fotografije koje nastaju u deliću sekunde koji ne možete da predvidite i namestite.

Po svom temperamentu i opredeljenju, smatram se novinskim fotografom. Ako se tom fotografskom žanru priđe potpuno, emotivno i znalački, dobre i nesvakidašnje novinske fotografije lako dobijaju epitet „umetničke” i budu zapamćene duže vreme, priča Petrović.

I zaista listajući monografiju mnogi će se setiti da su neke od prizora već videli na stranicama novina ili na nekom od portala ili na nekoj od izložbi najboljih fotografija, jer Petrović je tokom dve decenije svog rada uspeo da „pokupi” gotovo sve esnafske nagrade.

Zato nije ni čudo što se ova fotomonografija lista sa divljenjem i uživanjem. Pre nekoliko dana predstavljena je i na beogradskom Sajmu knjiga.