Javni izvršitelj obustavio je postupak prodaje Saobraćajnog institut CIP, pošto je sa „Železnicama Srbije” ad postignut sporazum o načinu izmirenja duga.

Javni izvršitelj dostavio je „Železnicama Srbije, kao izvršnom dužniku, zaključak kojim obustavlja postupak sprovođenja izvršenja plenidbom 100 odsto udela koje ova železnička kompanija ima u privrednom društvu Saobraćajni institut CIP, saopštile su „Infrastrukture železnice Srbije”.

Ujedno, ovim zaključkom nalaže se i ovlašćenom registratoru da izvrši brisanje založnog prava na 100 odsto udela, koji „Železnice Srbije imaju kao izvršni dužnik u Saobraćajnom institutu CIP.

Zbog izvršenja sudskih presuda po osnovu izgubljenih sporova, prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, pristupilo se izvršenju i javni izvršitelj je pokrenuo postupak prodaje udela „Železnica Srbije u Saobraćajnom institutu CIP putem licitacije, koja je bila zakazana za 18. decembar.

Tokom 2014. i 2015. godine postao je pravosnažan veliki broj sudskih presuda na ime nekoliko hiljada tužbi zaposlenih u najvećem broju iz 2009. i 2010. godine protiv Železnica, koje su se odnosile na obračun i isplatu nadoknada za smenski rad.

U prethodne dve godine „Železnice Srbije” izmirile su po tom osnovu iznos od skoro dve milijarde dinara. Istovremeno, procenjuje se da su obaveze po tom osnovu još nekoliko stotina miliona dinara, navadeno je u saopštenju „Infrastrukture železnice Srbije”.