Evropska unija bi mogla već sledećeg meseca da stavi Tursku na „crnu listu” poreskih utočišta, a u nacrtu predloga za proširenje liste nalazi se još 36 zemalja, među kojima i Srbija, Jermenija, Kukova ostrva, prenosi agencija „Blumberg”, navodeći da je imala uvid u ta dokumenta.

Takozvana Grupa za kodeks ponašanja mogla bi da preporuči ministrima finansija EU da 5. decembra dodaju na „crnu listu” države koje se nisu odgovorile zahtevima, dodaje se u tekstu.

Čak 36 zemalja moglo bi da bude uključeno (na listu) prema nacrtu zbirne tabele od 21. novembra, u koju je „Blumberg” imao uvid, uključujući Srbiju, Jermeniju, Kukova ostrva, Maršalova ostrva, Panamu i Tunis", navodi njujorška agencija.

Zemlje EU su podeljene oko toga da li bi trebalo da koriste finansijske sankcije protiv ne-kooperativnih država, a uključivanje na „crnu listu” može da uruši reputaciju Turske i da pojača pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investicija u tu zemlju, navodi njujorška agencija.

Nekoliko država, uključujući i Francusku, podržavaju kaznene mere, kao što je isključivanje tih zemalja sa međunarodnog finansijskog tržišta, mada nikakva odluka nije doneta.

Ambasadori koji predstavljaju države EU trebalo bi da razgovaraju o predloženoj listi pre sastanka ministara finansija.

Analizom su bile obuhvaćene 92 jurisdikcije, a očekuje se da će lista kontinuirano biti ažurirana, piše „Blumberg”.