Uvođenje dodatnog tehničkog pregleda za vozila starija od 15 godina suprotno je Ustavu, navode iz Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva.

Po rečima predstavnika iz tog Udruženja, dodatan tehnički pregled diskriminiše vozače lošijeg imovinskog statusa i neće doprineti povećanju bezbednosti na putevima. To što je vozilo starije od 15 godina ne znači nužno da je ono u lošem stanju, a zbog novih mera veliki broj vlasnika biće prinuđen da ih proda. Korist bi jedino mogli da imaju prodavci automobila, banke i lizing kuće, navode iz Efektive.

U saopštenju se navodi da je nelogično da vozila starija od 15 godina prave veliki broj nesreća sa sadašnjim kvalitetom infrastrukture, jer su vozači svesni kvaliteta svojih vozila. Naprotiv, vozači skupljih automobila su česti uzročnici saobraćajnih nezgoda, baš zbog toga što kvalitet puteva ne odgovara mogućnostima i snazi njihovih vozila. Čest uzrok nesreća je i ljudski faktor, što ponovo nema veze sa starošću vozila, kažu u Efektivi.

Ovo Udruženje se protivi i unificiranju cene tehničkog pregleda jer ona mora biti tržišno određena na osnovu kvaliteta usluge koji se pruža.