Prvi deo finasijskog sporazuma IPA za 2016. godinu potpisali su u Briselu ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i evropski komesar za proširenje EU Johanes Han. Na osnovu ovog sporazuma Srbija je iz pretpristupnih fondova EU dobila 96 miliona evra bespovratne pomoći namenjene razvoju manjih i srednjih preduzeća, ali i lokalnih samouprava.

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) namenjen je zamljama Zapadnog Balakana s ciljem da ubrza ostvarenje uslova za njihovo pristupanje Evropskoj uniji. Do kraja godine biće potpisani preostali delovi sporazuma u iznosu preko  71 milion evra koji  će biti uloženi u granični sistem, reformu obrazovanaja i  prioritete. U okviru ovog paketa pomoći Srbija će od Unije, najvećeg donatora i investitora u zemlji, dobiti ukupno 166 miliona evra.

- U poslednjih 15 godina više od 3 milijardi bespovratnih sredstava dato je Srbiji iz pretpristupnih fondova Evropske unije, rekla je Josimovićeva i naglasila da se sredstva iz fondova moraju koristiti na najtransparentniji način. Prema rečima Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje EU, sredstva iz evropskih fondova ojačaće Srbiju i ubrzati realizaciju procesa neophodnih za pristupanje Uniji.