Rusija je dala rok Srbiji da do 2. oktobra dostavi tačne površine pod zasadima voća i povrća koje se najviše izvoze u tu zemlju, piše današnja „Politika” i dodaje je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio da takav zahtev postoji i da će resorno ministarstvo na vreme dostaviti tražene podatke.

Kako navodi beogradski list, razlog za taj potez je konstantan rast izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije zbog čega u Rusiji sumnjaju u reeksport, odnosno da se roba uvozi iz EU i različitim malverzacijama transportuje na njihovo tržište, ali sa srpskim deklaracijama.

- Činjenica je da naš izvoz u Rusiju stalno raste, što je kod njih probudilo sumnju. Naš stav je da je to posledica sve većih površina pod zasadima voća i povrća jer se i sve više poljoprivrednika uključuje u taj posao, rekao je ministar Nedimović za "Politiku".

Prema njegovim rečima, Rusija sada želi da dobije zvanične podatke o poljoprivrednoj proizvodnji Srbije, a kada ih budu imali na stolu znaće pouzdano na koje izvozne količine mogu da računaju u narednom periodu.

On, takođe, ne isključuje mogućnost da je bilo mahinacija i da se deo izvoznih rezultata može pripisati reeksportu.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od januara do avgusta ove godine, izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio je veći 22 odsto u odnosu na isti period 2016, a voća 10 odsto.