Republički hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje u celoj Srbiji na opasnost od ultraljubičastog zračenja. Indeks UV zračenja gotovo u celoj Srbiji je u kategoriji veoma opasna pojava i označena brojem osam, od maksimalnih 11.

Hitna pomoć

Ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac su u prethodna 24 sata intervenisale 39 puta na terenu, od čega 11 puta na javnom mestu. U ambulanti Zavoda je obavljeno 59 pregleda , dok je na pedijatrijskom odseku pregledano 20 dece.

Za pomoć i savet lekara najčešće su se javljali pacijenti zbog neregulisanog krvnog pritiska, pacijenti sa hroničnim oboljenjima disajnih puteva, kao i pacijenti sa komplikacijama kod malignih bolesti.

Prema prognozi RHZS, u Srbiji će danas biti pretežno sunčano, samo na krajnjem severu pre podne i sredinom dana umereno oblačno uz mogućnost slabe, kratkotrajne kiše.

Posle podne na jugozapadu, a krajem dana i tokom noći i na severu i zapadu uz povećanje oblačnosti ponegde sa kratkotrajnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Vetar slab i umeren, promenljivog smera. Najniža temperatura od 11 do 17 stepeni Celzijusa, a najviša od 27 do 30.

U Kragujevcu danas pretežno sunčano sa slabim vetrom promeljivog pravca. Najniža temperatura oko 17, a najviša oko 29 stepeni.

Tokom noći postepeno povećanje oblačnosti uz mogućnost kratkotrajne kiše ili pljuska.

U petak će biti promenljivo oblačno ujutro i pre podne na severu, a posle podne u planinskim predelima ponegde kratkotrajna kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Zatim do kraja perioda pretežno sunčano, uz lokalni razvoj oblačnosti s retkom pojavom pljuskova sa grmljavinom uglavnom u brdsko-planinskim predalima, a u ponedeljak i u ostalim predelima.

Tokom celog perioda temperatura oko i malo iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike mogu izazvati uobičajene tegobe kod hroničnih bolesnika i osetljivih osoba. Oprez se savetuje cerebrovaskularnim i srčanim bolesnicima. Potrebno je primeniti adekvatne mere zaštite od UV zračenja.