Mali maturanti rešavali su jutros test iz srpskog jezika. Sutra se polaže test iz matematike, a u petak kombinovani test.

Rešenje testa iz srpskog jezika dostupno je na linku: http://www.naslovi.net/resenje-zavrsnog-ispita-srpski-2016-17.pdf

Polaganju testa pristupilo je 69.726 učenika, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Prema informacijama iz školskih uprava, testiranje je proteklo u skladu sa procedurom i bez nepravilnosti.

Učenici na završnom ispitu mogu ostvariti ukupno 30 bodova, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena.

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da je priprema testiranja protekla bez bilo kakvih nepravilnosti, i da će po završetku testiranja biti analizirana sva odstupanja.

- Poslali smo pismo kojim smo obodrili školske uprave i direktore škola, ali smo u tom pismu jasno poručili da smo vrlo ozbiljni i da tražimo maksimalnu posvećenost da testovi prođu u najboljem redu. Posle ćemo analizirati sva odstupanja, gde se pojavljuje drugi rukopis, druga hemijska, uglavnom to rade nastavnici i ljudi koji pregledaju i jasno im poručujemo da to nećemo tolerisati, rekao je Šarčević.

Kada je reč o planu upisa ministar je naglasio da je ove godine prvi put napravljen racionalan plan i da je interes dece bio u fokusu.

Portal Pressek objavljivaće rešenja testova i narednih dana.