Na teritoriji Srbije počinje vakcinacija zdravstvenih radnika protiv malih boginja, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja. Vakcinacijom će biti obuhvaćeni svi zdravstveni radnici koji su rođeni u periodu od 1971. do 1989. godine, a koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani.

Iz Ministarstva ističu da su vakcine već raspoređene po zdravstvenim ustanovama u zemlji, ali da se očekuje i donacija Svetske zdravstvene organizacije. Vakcine iz donacije biće namenjene za vakcinaciju onih koji nisu bili predviđeni Pravilnikom o vakcinaciji, a u tu grupu spadaju i zdravstveni radnici.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ istakla je da će vakcinacija zdravstvenih radnika biti sprovedena na osnovu preporuke Republičke stručne komisije za zarazne bolesti i Republičke stručne komisije za bolničke infekcije. Boljem sagledavanju situacije doprineli su i epidemiološki podaci na osnovu kojih se prati broj zaraženih među zdravstvenim radnicima.

Jovanović je istakla da je vakcinacija zdravstvenih radnika odgovoran postupak koji će doprineti da se stanje epidemije promeni.