U 2017. godini u Srbiji je u porodičnom nasilju stradalo 29 žena i dvoje dece, istakla je koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

Ona je dodala da nam te brojke šalju lošu poruku, jer bez obzira šta radimo opet se dešavaju tragične situacije. Iako je od polovine leta do novembra bio relativno miran period, u zadnjih mesec dana ubijene su tri žene, a dva muškarca su izvršila samoubistvo, rekla je Stanojević.

Po svemu sudeći, zaključila je, broj ubijenih u porodičnom nasilju će biti približan prošlogodišnjem. Tada su stradale 33 žene i četvoro dece. Iako je broj ubijenih zabrinjavajući, ona je istakla da je donošenje novog Zakona imalo efekta, jer je bilo preko 10.000 intervencija u kojima su sprovedene hitne mere, pa su uslovno to dobri rezultati.

Stanojević je istakla pozitivnu ulogu medija, koji su svojim izveštavanjem doprineli da žene lakše prijave nasilje i omogućili da im budu dostupne informacije kome mogu da se obrate u slučaju da trpe nasilje.

- Žene se često vraćaju nasilnicima jer namaju drugog izbora. Mnoge su ekonomski zavisne od nasilnika, nemaju mogućnost zapošljavnja, nemaju podršku okoline, a često ni svojih roditelja. Zbog toga je veoma važno da se žrtve ekonomski osamostale. Kada imaju materijalne mogućnosti, žene mogu da se odvoje i žive sa svojom decom, a važna je i podrška insitucija, koje će ih štititi ako se nasilnik i pored zabrane pojavi, istakla je Stanojević.