U Srbiji se od kraja decembra uvode trudničke knjižice, u kojoj će se na 32 strane voditi kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj i prethodnim trudnoćama. U knjižicu će se upisivati svaki pregled, analiza i terapija i to sa potpisom i faksimilom lekara, jer će trudničke knjižice biti i sudsko medicinski dokument.

Kako navode Novosti, već je odštampano 12.000 trudničkih knjižica i one će biti predstavljene na otvaranju porodilišta u Čačku 18. decembra.

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu doktor Predrag Sazdanović, koji je i nosilac ovog projekta, istakao je da će najveća prednost novih knjižica biti to što će svi medicinski podaci biti sistematizovani na jednom mestu i gde god da se trudnica pojavi, akušer će imati kompletan uvid u rezultate.

Sazdanović dodaje da u slučaju nekog hitnog stanja, kao što je na primer saobraćajna nesreća, lekar opšte prakse će moći odmah da utvrdi u kom mesecu je trudnica, da li uzima terapiju, da li je trudnoća rizična.

Takođe, praksa u Srbiji je da žene trudnoću vode u privatnim klinikama, a u državne dolaze samo da otvore bolovanje i da se porode, pa su im nalazi o trudnoći rasuti u raznim izveštajima. Uvođenje trudničke knjižice bi takvu praksu trebalo da promeni.

Odmah posle promocije u Čačku 18. decembra spremni su da trudničke knjižice uvedu i u kragujevačkom Kliničkom centru, kao i u opštim bolnicama na teritoriji šest okruga u ovom delu Srbije.