Od početka primene Izmena zakona o bezbednosti u saobraćaju čak 34 vozača završilo je iza rešetaka zbog nasilničke vožnje.

Ovo je veliki broj budući da se Izmene zakona primenjuju tek sedam dana. Nadležni navode da u nasilničkoj vožnji najviše učestvuju vozači koji su imali više od dva promila alkohola, kada ih je zaustavila saobraćajna policija.

Po novim pravilima takvi vozači se posle trežnjenja u policijskoj stanici po hitnom postupku sprovode kod sudije za prekršaje koji mu određuje kaznu od 30 do 60 dana zatvora. Oni dobijaju i zabranu upravljanja vozilom u periodu od devet do 12 meseci i oduzima im se 15 bodova.

Direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju Damir Okanović istakao je značaj oštrog kažnjavanja alkoholisanih vozača, jer su za sedam dana policija i sudovi sa naših ulica i puteva sklonili, kako navodi, 26 potencijalnih ubica. Radi se većinom o vozačima koji su imali preko dva promila alkohola u krvi.

On je dodao da vozač koji vozi u takvom stanju ima 80 puta veći rizik da izazove saobraćajnu nezgodu nego trezan vozač i to je, komentariše Okanović, najbolji pokazatelj koliko su bili opasni vozači koji su poslati u zatvor.

Po novim Izmenama zakona, pored vožnje sa više od dva promila alkohola u krvi, nasilničkom vožnjom smatra seiI prekoračenje brzine za više od 90 kilometara na sat u naselju, za više od 100 km na sat van naselja, preticanje kolone preko pune linije i najmanje dva prolaska na crveno svetlo u roku od deset minuta.

Izmene zakona nisu promenile najviše novčane kazne, koje iznose od 100.000 do 120.000 dinara. Njih će morati da plate svi vozači koji imaju više od 1,2 promila alkohola u krvi. Ranija granica je bila dva promila. Takođe, iste kazne važe i za sve vozače koji odbiju alkotestiranje i za velika prekoračenja brzine (71 do 90 km na sat u naselju i 81 do 100 km na sat van naseljenog mesta).

Ova novčana kazna predviđena je i za one koji voze bez položene ijedne kategorije ili im je dozvola oduzeta na određeni period, ali i za vozače koji pretiču ili obilaze vozilo koje se zaustavilo na pešačkom prelazu da bi propustilo pešake.

Ipak, vozači mogu da odahnu, jer neće biti oduzimanja vozila za najteže prekršaje, iako je ta mogućnost najavljivana nekoliko puta u prethodne dve godine.