Ministarstvo poljuprivrede će početkom oktobra početi da sprovodi sveobuhvatan set mera za pomoć poljoprivrednicima za otklanjanje posledica suše. Ministar Branislav Nedimović istakao je da je završena procena štete od suše i da građani ne treba da se plaše eventualno poskupljenja poljoprivrednih proizvoda.

On je dodao da ne očekuje poremećaje na tržištu jer kukuruza ima dovoljno i za domaće potrebe i za izvoz, a slična situacija je i sa drugim ratarskim, kulturama, ali i voćem i povrćem. Po njegovim rečima, svega će biti u dovoljnim količinama, a jedino će biti problema sa sojom, koju ćemo morati da uvozimo jer nema dovoljno kvalitetne soje za domaće potrebe.

Za poljoprivrednike su pripremljene dve vrste mera za pomoć – jedna grupa opštih mera namenjenih svih poljoprivrednicima i ciljane mere koje su namenjene pojedinim vrstama poljoprivrednih proizvoda koje su najviše ugrožene. Nedimović je objasnio da neko ipak ne može da očekuje dam u države sve kompenzuje.

Ministar je istakao da je najvažnije da se jesenja setva obavi na vreme i kako treba, a kiša bi trebalo da pomogne da imamo što više i što kvalitetnije poljoprivredne proizvode.