U prvih pet meseci ove godine poreska policija podnela je nadležnim tužilaštvima 654 krivične prijave protiv 794 lica za učinjenih 746 krivičnih dela, pri čemu je izbegnut porez u iznosu od pet milijardi dinara, dok je 29 lica lišeno slobode.

Sektor poreske policije je identifikovao 72 „fantom” i „peračka” preduzeća, koja predstavljaju glavne generatore sive ekonomije, što je za 28 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Efikasnost u suzbijanju sive ekonomije poreska policija je, kako se navodi u saopštenju, pokazala i prilikom sprovođenja akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana i duvanskih prerađevina kao i ostalih akciznih proizvoda.

U prvih pet meseci ove godine poreska policija je u koordinaciji sa drugim državnim organima oduzela – 4,7 tona duvana u listu, 4,5 tona rezanog duvana, 9,7 tona nafte i naftnih derivata, 277.628 paklica cigareta, 1.567,40 litara alkoholnog pića.

Podneto je i 207 krivičnih prijava za učinjena krivična dela – nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, nedozvoljena trgovina, neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću i krijumčarenje.