Gradnjom novih objekata, adaptacijom postojećih predškolskih ustanova i škola u narednih pet godina biće obezbeđeno mesto za dodatnih 17.000 dece u vrtićima. Nove objekte dobiće kako najsiromašnije opštine, tako i veliki gradovi, gde su dugačke liste čekanja za mesto u predškolskim ustanovama. Osim toga što će biti povećan kapacitet, poboljšaće se i programi rada, a ceo projekat vredan je 47 miliona evra i treba da bude realizovan do 2022. godine.

Sredstva su obezbeđena kreditom Svetske banke, ugovor su potpisali ministar finansija Dušan Vujović i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen. Sporazum o zajmu za projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja potrebno je i da ratifikuje Skupština Srbije.

- Prvom komponentom, koja podrazumeva proširenje ponude slobodnih mesta biće obuhvaćeno 30 lokalnih samouprava: ovaj posao vredan je 35 miliona evra,  otkriva za „Večernje novosti” Anamarija Viček, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Poslali smo anketu svim lokalnim samoupravama, kako bismo utvrdili njihove potrebe za većim kapacitetima. Od realnih mogućnosti opština i gradova da dobiju sve potrebne dozvole i obezbede parcele u što kraćem roku zavisiće ko će da bude izabran. To nam je važno, jer ceo posao mora da bude završen za pet godina. Prikupljanje podataka i mapiranje potreba i mogućnosti opština je u toku. Do kraja ove godine imaćemo spisak odabranih opština.

Novi kvadrati i više dece u vrtićima zahtevaće i otvaranje novih radnih mesta. Predviđeno je zapošljavanje oko 600 vaspitača i koliko bude potrebno ostalih kadrova za nove kapacitete.