Vojni sindikat Srbije saopštio je, pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane, da je pokrenut postupak uskladjivanja zarada pripadnika Vojske Srbije (VS) sa zakonskim minimumom po kome osnovica za obračun plata u vojsci ne može biti niža od 75 odsto republičkog proseka.

Navodeći da je to bio jedan od razloga zbog kojih su prošle godine organizovali proteste, iz Vojnog sindikata su saopštili da će po njihovim saznanjima, „linijom komandovanja na potčinjene biti spuštena informacija u kojoj se navodi da će plata profesionalnog vojnika nakon ovog povećanja iznositi 55.000 dinara, sve u cilju sprečavanja odliva kadra”.

- U slučaju da je ovo istina, plate zaposlenih bi prvi put od aprila 2000. godine dostigle zakonom garantovani minimum. Iz navedenog takodje po prvi put vidimo da je ozvaničen problem odliva kadra na koji Vojni sindikat Srbije ukazuje još od 2015. godine, stoji u saopštenju.

Sindikat je podsetio da je od 2000. do 2008. godine minimum zarade u Vojsci Srbije iznosio od tri do pet prosečnih plata u privredi, da bi se promenom Zakona o Vojsci spustio na 75 odsto prosečne zarade u Srbiji.

- Početkom primene novog zakona nikada nije ispoštovan minimum, koji je najbliži garantovanoj zaradi iznosio 71 odsto u januaru 2008. godine, da bi u medjuvremenu pao čak i na 54 odsto od prosečne zarade, piše u saopštenju.