Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji je sada 622.000 nezaposlenih, a nezaposlenost u odnosu na prethodnu godinu smanjena je za devet odsto, izjavio je direktor NSZ Zoran Martinović.

Martinović je za RTS rekao da aktuelna stopa nezaposlenosti iznosi 11,8 odsto i da se očekuje da do kraja godine godišnji prosek bude ispod prognoze MMF-a, koja iznosi 16 posto.

- Prvi i drugi kvartal pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Srbiji ispod 15 odsto. S druge strane, beležimo i povećan broj zapošljavanja i radnika koji su prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, naglasio je direktor NSZ.

On je naveo da je za devet meseci ove godine prijavljeno oko 206.000 lica što je, kako kaže, pozitivnije u odnosu na prošlu godinu za 2,4 odsto.

Na pitanje ko u Srbiji najlakše nalazi posao, Martinović je naveo da su to stručnjaci iz informacionih tehnologija, inženjeri mašinstva, elektronike, građevine.

On je dodao da se bez problema zapošljavaju i oni koji poseduju veštine i znanje - knjigovođe, računovođe, kuvari, pekari, zidari, stolari...