Više od 60 odsto srpskih porodica sebi ne može da priušti nedelju dana letovanja, a na dugačkom spisku zemalja, lošije od Srbije su plasirane samo Rumunija i Makedonija.

Podaci iz Eurostata (statističke kancelarije Evropske unije) pokazuju da je Srbija pri samom dnu liste od ukupno 33 evropske države koja pokazuje platežnu moć stanovništva kada je u pitanju odlazak na odmor ili letovanje, pokazuju podaci sajta grckainfo.

Prema toj listi, od građana Srbije, u lošijem položaju su jedino Rumuni i Makedonci, a za koji procenat „bolji” na ovoj negativnoj listi su građani Hrvatske, Kipra i Mađarske.

Na ovom spisku, među onima koji bez finansijskih problema odlaze na odmor su državljani Norveške, Švedske, Švajcarske i Islanda.

Zanimljiv je i podatak da tek nešto preko 20 odsto Slovenaca ima problem da sedam dana provede na letovanju, a prema procentima bolje stoje od građana Velike Britanije, Španije, Irske, Italije...

Od 2013. do 2016. godine, u periodu kada je i Srbija obuhvaćena ovim istraživanjem, najmanji procenat je imala upravo 2016. godine, ali ni tada 62,8 odsto stanovništva nije bilo u mogućnosti da plati sedam dana odmora.

Za istraživanje od prošle godine još nisu poznati rezultati za Srbiju, ali sudeći prema ostalim rangiranim državama, vidi se da se redosled nije bitno menjao godinama.