U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) potvrdili su da je danas u 512 škola organizovan štrajk upozorenja zbog lošeg materijalnog položaja prosvetnih radnika. 

U Kragujevcu, Batočini, Kniću i Rači štrajkuje 27, u Kraljevu 25 škola. Časovi su za 15 minuta skraćeni i u 30 škola Rasinskog okruga, kao i u svim čačanskim školama.    

Uniji sindikata u štrajku su se pridružili i Sindikat obrazovanja Srbije, kao i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predstavnici sva tri sindikata saglasni su u stavu da vlada nije ispoštovala sporazum kojim je u aprilu 2015. godine, prekinut najduži štrajk u istroriji srpske prosvete. Oni navode da je vlada tada zaposlenima u prosveti obećala jednokratnu pomoć u visini jedne mesečne plate, a da im je isplaćeno 7.000 dinara, kao i da nije rešen problem nastavnika koji su tehnološki viškovi.

USPRS takođe traži povećanje zarade za 12 odsto, umesto predloženih šest, kao I sankcionisanje direktora koji ne žele da preuzimaju tehnološke viškove. Zahtev Sindikata obrazovanja Srbije su i hitni pregovori sa Vladom Srbije o povećanju zarada, pre donošenja budžeta za narednu godinu.