Sa rastom internet marketinga, trgovina privatnim imejl adresama građana i firmi uzima maha i u Srbiji, a na posebnom udaru su oni koji su se prijavljivali na sajtove za grupne kupovine, upozorava „Politika”.

Kako navodi list, na prodaji su čitave baze adresa, razdvojenih na „muške” i „ženske”, a čak i paketi od nekoliko hiljada mejlova preduzeća registrovanih u Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj...

„Politika” navodi da je „jednostranom pretragom ponuda na internetu” otkrila da se paket od 800.000 mejlova može kupiti za 20.000 dinara.

Prodavac ga, objašnjava list, šalje na CD-u poštom, a kupac plaća pouzećem. Ključno je u ovakvim ponudama da se klijentima „gratis” nudi i softver, koji omogućava masovno slanje poruka i reklama na tako veliki broj adresa.

List navodi da nije poznato ko se na srpskom tržištu bavi tim poslom, na koji način se takvi podaci prikupljaju, a još manje da li su adrese stvarne.

Navodi i da je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pozvan da pokrene istragu zbog ugrožavanja privatnosti građana, ali da su iz kancelarije poverenika za „Politiku” rekli da se takvi poslovi ne mogu unapred smatrati nelegalnim.