Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja je na snazi od 2014., najverovatnije će ostati na snazi i u narednoj 2018. godini. Po najavama iz Vlade zabrana bi trebalo da bude produžena na celu 2018. godinu.

Iako će konačna odluka o restriktivnim merama zapošljavanja ostati na snazi, iz Vlade najavljuju da će od 1. januara biti povećanje plate u javnoj upravi i brojnim državnim institucijama, prenosi Blic

Po rečima primijerke Ane Brnabić u javnoj upravi još uvek nisu dobro raspoređeni kadrovi, pa negde postoji višak, a negde manjak zaposlenih. Zbog toga, po njenim rečima, svuda gde postoji potreba kao i do sada moći će da se zaposle novi kadrovi, ali uz odobrenje Vladine Komisije koja daje saglasnost na nova zapošljavanja.

Zahtevi za novim radnicima predaju se Komisiji, u kojoj sede predstavnici ministarstava finansija i državne uprave i lokalne samouprave, a koja u skladu sa potrebama institucije, obrazlaganjem, finansijskom situacijom i budžetom za plate, daje dozvolu za nova zapošljavanja, istakla je Brnabić.

Tako je u protekle tri godine Vlada odobrila 4.000 novih zapošljavanja u zdravstvu, ali samo medicinskih radnika, lekara, tehničara i medicinskih sestara. Sa druge strane, došlo je do otpuštanja kadrova iz administarcije. Takođe, zbog borbe protiv sive ekonomije, odobren je prijem u radni odnos i za oko 100 ljudi u Poreskoj upravi.

Mere zabrane zapoljšavanja u javnom sektoru uvedene su početkom 2014. godine i one su u dogovoru sa MMF-om produžavane nekoliko puta, poslednji put kada su smanjene plate zaposlenima koji ih primaju iz državnog budžeta.