Novu zdravstvenu knjižicu čeka još milion i po građana, iako su zahtev za njenu izradu predali još prošle godine, a nemali broj je i onih kojima su knjižice napravljene, ali im nisu još uručene.

Mnogima ističu overe starih, papirnih, zdravstvenih knjižica, a u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu kako niko neće imati problema prilikom odlaska kod lekara, ukoliko su mu doprinosi redovno izmireni. Na preglede, operacije ili bilo koju drugu intervenciju, mogu da idu s potvrdom koju su dobili u filijali Fonda, prilikom predaje zahteva za izradu nove knjižice. Oni koji tu potvrdu nisu dobili, moraće ponovo da stanu u red ispred lokalne filijale RFZO.

Do 17. maja ove godine podneto je ukupno 6.324.035 zahteva, 4.722.234 njih dobilo zdravstvene kartice, odnosno urađene su, ali im još nisu uručene. U Zavodu za izradu novčanica u izradi je 1.511.978 zdravstvenih kartica.

Osiguranici mogu na dva načina da provere da li im je gotova nova knjižica, odnosno kartica zdravstvenog osiguranja. Odlaskom na neki od šaltera RFZO ili na sajtu RFZO uz pomoć aplikacije „Proveri”.