Pacijenti u Srbiji moći će od sledeće godine o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja da dobiju 23 inovativna leka.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje potpisani su prvi ugovori sa 11 farmaceutskih kompanija, zatim listu treba da usvoji Vlada, da bi se raspisao tender za nabavku novih lekova.

Na listi su lekovi za decu koja boluju od plućne hipertenzije i hroničnog oboljenja bubrega, ali i lekovi za odrasle koji imaju Hičkinov limfom, milofibrozu, karcinom jetre, prostate, jajnika i kože, ali i lekovi namenjeni hematološkim pacijentima posle transplantacije.

Prvi ugovor potpisan je sa farmaceutskom kompanijom Bajer, a na pozitivnu listu stavljen je njihov inovativni lek za karcinom jetre.

U Udruženju proizvođača inovativnih lekova kažu da je potpisivanje ugovora odlična vest za osiguranike u Srbije, jer će pacijenti posle dugog niza godina imati priliku da se leče na najbolji način.

Za 23 inovativna leka ove godine opredeljeno je nešto više od 996 miliona dinara, a u zdravstvenom fondu očekuju da će već naredne na pozitivnoj listi biti još inovativnih lekova u skladu sa prioritetima Centralne komisije za lekove.