Sve vakcine koje se koriste u Srbiji su dobrog kvaliteta, istakao je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva. On je dodao da kvalitet vakcina potvrđuju i sertifikati i analize svake serije vakcina koja dođe u Srbiju.

Vakcine u našu zemlju dolaze iz Zapadne Evrope i svaka se po Zelićevim rečima kontroliše u laboratoriji. Takođe, postoji i nacionalno telo koje dodatno proverava sve vakcine i donosi konačne odluke, objašnjava Zelić.

Po njegovim rečima vakcine jednog proizvođača su istog sastava i kvaliteta za sva tržišta i zbog toga su neosnovane izjave da su one koje dolaze na naše tržište lošijeg kvaliteta.

Podaci Nacionalnog centra za praćenje neželjenih reakcija na vakcine imaju podatak da do sada nijedna nije bila zabrinjavajuća. Bilo je blagih i očekivanih reakcija, kao što su crvenilo, visoka temperature ili otok, ali ništa više od toga, navodi Zelić.

Upitan o navodnoj epidemiji malih boginja Zelić je istakao da je u Srbiji bez Kosova zabeleženo samo devet slučajeva malih boginja, dok je na Kosovu za samo nedelju dana obolelo više od 200 ljudi. Male boginje su do sada odnele dva života, a nadležni ističu da nema razloga za paniku, ali ima za oprez.

Zbog toga se vanredna imunizacija još uvek ne sprovodi, ali je počela vakcinacija dece u srpskim enklavama na Kosovu, kao i na jugu Srbije.